Mutlu ve Kendine Güvenen Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Neler Yapabilirim?

Yazar Emine Özbay • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Çocuk mutsuzluğu ile çocuk ruh sağlığı sorunları arasında yakın bir ilişki vardır. Mutlu çocuk özgüveni yerinde olan ve problemlerini çözecek yetkinliği kendinde bulan çocuktur. Mutlu ve özgüveni yüksek çocukları nasıl yetiştirebileceğinize gelin birlikte bakalım.

Ebeveynlerin ruh sağlığının yerinde olması ‘mutlu’ bir çocuk yetiştirmenin ilk kuralıdır. Sadece ağır ruhsal sıkıntılar değil gerginlik, hissedilen baskı, yaşanılan travma vb durumlar da ebeveynlerin duygudurumunu ve davranışlarını olumsuz etkiler. ‘hele çocuklar büyüsün’ diyerek ertelediğiniz ruhsağlığınız önce evliliğinizi sonra da çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir.

Özellikle hayatının ilk yıllarında çocuğunuzun sizlerle ayrı ayrı kurduğu ilişki çok önemlidir. Çocuğunuzla kuracağınız sağlıklı ve etkileşimli anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi onun hayatı boyunca kuracağı sağlıklı ve güven dolu ilişkilerin temelini atar.

Mümkün olduğunca mutlu ve huzurlu bir ev ortamı oluşturmaya çalışın. Günlük hayatınızda yaşadığınız sorunları evinizin kapısından girerken dışarıda bırakmaya çalışın. Eğer olmuyorsa sorunlarınızı saklamak veya öfkeyle dışavurmak yerine çocuğunuzun anlayabileceği şekilde anlatmayı deneyin.

Çocuğunuzun hem fiziksel gelişimi hem de psikososyal gelişimi için muhakkak ona uygun bir spor faaliyetine yönlendirin. Düzenli spor yapmak mutluluk hormonu olan endorfin salgısını arttırır. Yanı sıra grup içinde olan çocuk sosyal becerileri ve yazılı olmayan toplumsal kuralları öğrenme noktasında daha aktif olacaktır.

Sağlıklı sınırlar çizmeye çalışın. Kontrol altına almaya çalıştığınız ekran kullanımı, eve giriş çıkış saatleri, uyku düzeni, ders çalışma şekli vb konularda koyacağınız sınırlara dair çocuğunuzdan fikir alıp ortak yolu bulmaya çalışın.

Eleştirmek veya utandırmak yerine onaylamayı veya desteklemeyi tercih edin. Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu anlayabilmek için eleştirmeye değil empati yapmaya ihtiyacınız var. Sürekli eleştirdiğiniz çocuk, bunu fark ettiği anda sizinle yaşadıklarını, sorunlarını paylaşmaktan vazgeçecektir.

Özgüvenini desteklerken başkalarının hakkına saygılı olmayı da öğretin. Çocuğunuza ‘yapabilirsin’ mesajı verip güvenini arttırmaya çalışırken başka çocukların özgüvenini kırmadığından ve saygılı olduğundan emin olun.

Çocuğunuzdan kendi kapasitesinin ve yeteneklerinin üstünde şeyler beklemekten vazgeçin. Yapamadıklarından ziyade ilgisinin olduğu ve kendini başarılı gördüğü alanlarına odaklanmanız, çocuğunuzu daha mutlu eder ve özgüvenini destekler. Onlardan yapabileceklerinin üstünde şeyler beklemenizse özgüvenlerini düşürür ve umutsuzluk hissetmelerine neden olur.

Dayağın bir disiplin yöntemi olmadığını kendinize sık sık hatırlatın. Hem fiziksel hem de sözel şiddet çocuğunuzun sizinle arasındaki bağı, sevgiyi, güveni ciddi şekilde bozar. Mutlu görmek istediğiniz çocuğu birden öfke dolu, saldırgan veya ürkek görebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)