Myom Nedir? Miyom Belirtileri Nelerdir? Myom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dünya genelindeki kadınlarda sıklıkla gözlenen ve fibroid olarak da adlandırılan miyomlar, iyi huylu rahim tümörleri olarak adlandırılabilirler. Bu yazımda “myom nedir?”, “miyom belirtileri nelerdir?”, “miyom neden oluşur?” ve “miyom nasıl tedavi edilir?” gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağım.

Miyom Nedir?

Çoğunlukla 35 yaş ve üzeri kadınlarda oluşan miyomlar, büyüklükleri 1 ila 15 cm arasında değişebilen iyi huylu rahim tümörleridir. Pembe renkli yuvarlak bir yapıya sahip olan miyomlar rahimde ya da rahim ağzında bulunan düz kaslardan gelişerek ortaya çıkarlar. Rahmin herhangi bir kısmında oluşan bu iyi huylu büyümeler kimi zaman hiçbir şikayete neden olmazken bazı kadınlarda çeşitli semptomlara yol açarak rahatsızlık oluşturabilirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Az önce de belirttiğim gibi miyomlar her kadında şikayete neden olacaklar şeklinde bir genellemede bulunmak doğru olmasa da en sık görülen miyom belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Adet döneminde daha fazla kanama oluşması
  • Adet döneminin sıklaşması ve daha uzun sürmesi
  • Adet döneminde daha çok ağrı oluşması
  • Adet dönemi haricinde vajinal kanama meydana gelmesi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi
  • Karın ve/veya bel bölgesinde ağrı oluşması
  • Sık idrara çıkma veya idrar yaparken zorlanma
  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık
  • Karın bölgesinde kramp

Myom Türleri Nelerdir?

  1. İntramural Myom: Rahmin orta kısmında yer alan kas tabakasında gelişerek regl süresinin uzamasına ve fazla kanamaya yol açarak kadınlarda kansızlık sorunu yaratabilen miyom çeşitleri “intramural miyom” olarak adlandırılır.
  2. Subseröz Miyom: Sık idrara çıkma, kabızlık ve karında şişlik gibi şikayetlere yol açan subseröz miyomlar rahmin dış tabakasında oluşurlar ve dışa doğru büyüyerek dış organlarda baskı oluştururlar.
  3. Submuköz Miyom: Görülme sıklığı en az olan ancak oluştuğunda en fazla kanamaya yol açan miyom türü submükoz miyomlardır. Submuköz miyomlar rahmin iç tabakasında oluşurlar ve rahim içine doğru büyürler.

Miyomlar Neden Oluşur?

Miyom oluşma nedenleri hakkında kesin bir şey henüz söylenemiyor. Fakat bazı risk faktörlerinin miyom oluşumunu tetikleyebileceği kabul ediliyor. Miyom oluşma riskini arttıran faktörler arasında genetik faktörler, kırmızı et ağırlıklı beslenme, alkol tüketimi, yüksek tansiyon, hormonal değişimler ve aşırı kilo gibi değişkenler yer alıyor.

Myom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Myom tedavisi kişinin yaşadığı şikayetlere ve dolayısıyla miyomların boyutuna göre değişiklik gösterebiliyor. Miyomlar küçük olduğunda ve herhangi bir semptoma neden olmadığında tedavi seçeneği ertelenebiliyor. Bu gibi bir durumda 6 ayda bir gerçekleştirilen jinekolojik muayeneler ile miyomların takip edilmesi gerekiyor.

Miyomların boyutlarının ve yarattıkları şikayetlerin artması halinde ise ilk aşama olarak ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Miyomların boyutlarının küçültülmesi ve hasta şikayetlerinin azaltılması için medikal tedavi yeterli olmadığı takdirde cerrahi seçeneklerin değerlendirilmesi aşamasına geçiliyor.

Miyom cerrahisi için değerlendirme yapılırken hastanın yaşı, çocuk sahibi olmayı düşünüp düşünmemesi ve genel sağlık durumu göz önünde bulunduruluyor. Miyomlar çok büyükse ve kadınlar çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa rahmin alındığı histerektomi operasyonu gündeme geliyor. Miyomların boyutları küçükse ve gebelik planlanıyorsa miyomektomi operasyonu ile miyomlar temizlenebiliyor. Miyomektomi ve histerektomi haricinde uterin arter embolizasyonu ve endometrial ablasyon yöntemleri ile de miyom tedavisi gerçekleştirilebiliyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nihal Daneoğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)