Myom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Myom genellikle halk arasında “ur” olarak bilinen; rahim yapısında ve rahim ağzında bulunan kas dokularında oluşan iyi huylu tümörlerdir.

Rahimde bulundukları bölgeye göre çeşitlilik gösteren myomlar genellikle rahmin duvarında, rahim ağzında, iç yada dış duvarlarda görülebilirler. 3mm ile 30cm arasında büyüklüğe sahip olup, pembe renktedirler. Büyüklük bakımından değişiklik gösteren bu myomlardan rahimde bir tane olduğu gibi, birden fazla da bulunabilmektedir. Östrojen hormonunun vücutta artmasının myomların büyümesine neden olduğu gözlemlenmiştir.

Myom, bir diğer adıyla myoma uteri, kadınların %20 sinde genellikle 30-40 yaşları arasında karşımıza çıkan ve her dört kadından birinde görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde görülmesi nadir olan bu hastalığın yaş ilerledikçe gerçekleşme olasılığı artmaktadır.  Gebeliğin ilk üç ayında östojen hormonlarının salgılanması bu dönem de myomların büyümesine sebep olur . Menopoz döneminde ise östrojen düzeyinde azalma olduğu için myomlarda küçülme görülür. Ancak ilerleyen yaşlarda myomların daha sık görüldüğü bilindiği için menopoz döneminden sonra myomlarda artış olabilmesi de mümkündür.

Myomların rahatsız edici belirtileri olmadığı için, bir çok kadın rahmindeki myomların varlığından haberdar olmayabilir. Bulguları genelde adet döneminde kanama fazlalığı, sık sık idrara çıkma, bağırsaklara yapılan baskı nedeniyle kabızlık belirtileri olduğu gibi, büyüme ve myom türüne göre gebelikte düşük tehlikesi, kısırlık gibi sorunlara da yol açabilmektedir.  Çoğu zaman zararsız gözükse de düzenli olarak kontrol edilmezse daha büyük sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden myomda da erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Belirtilerin başka rahatsızlıklardan dolayı oluşabileceği de göz önüne alındığında myomların tanısı, ancak yapılan jinekolog muayenesi ile tespit edilebilir.

Myom tedavisi bir jinekolog tarafından düzenli kontroller ve cerrahi müdahelelerle gerçekleştirilir. Riskli olmadığı durumlarda ameliyatsız gerçekleştirilen bu operasyonlarda ilaçlı tedaviyle müdahele edilir ya da local anestezi yöntemi kullanılır. Myomlar küçük olduğu sürece uzman gözetimi altında ilaçlarla küçültülmesi ya da yok olması sağlanabilir. Küçük myomlar, erken tespit edildiğinde tedavisi kolay bir rahatsızlıktır. Ancak büyük myomlar ve hızla büyümekte olan myomlarda ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır. Ameliyat gerektiren durumlarda Miyomektomi olarak bilinen myomun rahimden alınması dediğimiz tedavi yöntemi kullanılır. Rahimde birden fazla myomun bulunması bu tedavinin olumlu sonuç vermesini etkileyebilir. Daha ileri bir durumda kullanılan tedavi yöntemi ise Histerektomi denilen rahimin alınma işlemidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)