Myom nedir ?

Myom Nedir?

Myom , uterusun (rahmin) en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Myomlar, uterusun duvarında bulunan düz kasın tümörleridir. Uterus duvarının içinde gelişebilir veya bağlanarak dışarı doğru büyüyebilirler. Tek bir tümör olarak veya kümeler halinde gelişebilirler. Aşırı menstrüel kanama, pelvik ağrı ve sık idrara çıkma nedeni olabilir.

Bu büyüme, tüm kadınların% 50'sinde görülür ve histerektomi (rahmin alınması) için önde gelen nedenlerden biridir.

Myomlar uterusun kas dokusundan kaynaklanır. Uterus içine (submukozal), uterus duvarının içine (intramusküler) veya uterusun yüzeyinde (subserozal) karın boşluğuna doğru büyüyebilirler. Bazıları pedinküllü kitleler olarak (rahimden sap üzerinde büyüyen myomlar) oluşabilir.

Myomlar Neden Oluşur?

Bazı kadınların myom gelişmesinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Myomlar genellikle ailesel olma eğilimi gösterirler ve etkilenen kadınların ailelerinde genellikle myom öyküsü vardır. Afrika kökenli kadınlar, diğer ırklardan kadınlara kıyasla, myom gelişimi açısından iki ila üç kat daha fazladır.

Myomlar, vücutta doğal olarak üretilen östrojen hormonu uyarısıyla büyür. Bu büyüme, 20 yaş kadar erken ortaya çıkabilir, ancak vücut büyük miktarlarda östrojen üretmeyi bıraktığında yani menopozdan sonra küçülme eğilimi gösterir. Myomlar küçücük olup, herhangi bir soruna neden olmayabilecekleri gibi birkaç kiloya kadar büyüyebilirler. Myomlar genellikle yavaş büyüme eğilimindedir.

Myom varlığı ile ilişkilendirilen faktörler;

  • Fazla kilolu olma, obezite

  • Doğum yapmamış olma

  • Erken adet görmeye başlama

Myom Belirtileri Nelerdir?

Çoğu myom, hatta büyük olanlar da dahil hiçbir belirti vermeyebilirler . Bu kitleler sıklıkla jinekolojik muayene sırasında bulunur.

  • Adet kanamasının fazla olması bazen pıhtılı kanama

  • Mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma ve idrara sıkışma ve nadiren idrar yapamama

  • rektuma baskı yaparak kabızlığa neden olma

  • kasık ağrısı, basınç dolgunluk hissi

  • karında şişlik

  • gebe kalamama

  • muayene sırasında saptanan pelvik kitle

Myom Tanısı Nasıl Konur?

Öncelikle doktorunuz jinekolojik muayenenizi yapar. Sonrasında abdominal, transvajinal veya pelvik ultrasonografi ile myomun sayısını, boyutunu ve şeklini belirlenmeye çalışılır. Doktorunuz gerekirse inceleme için rahim içinden ( endometrium) biyopsi alabilir. Kamera ile (histeroskopi) rahim içi görüntülenebilir.

Myom Tedavisi - Her Myom Ameliyat Edilmeli Mi?

Myom tedavisi semptomlara, myomların büyüklüğüne ve yerine, hastanın yaşına (menopoza yakın mı?), çocuk istemine ve genel sağlık durumuna göre belirlenir.

Hastanın şikayeti yoksa, myomlar küçükse veya hasta menopozdaysa tedavi gerekmeyebilir. . Myomların neden olduğu anormal vajinal kanama durumunda rahim içi (endometrium) biyopsi alınarak herhangi kötü huylu bir durum bulunmazsa, kanama genellikle hormonal ilaçlarla kontrol edilebilir.

Hastanın vajinal kanama veya ağrı gibi şikayetleri yoksa ve myom hızla büyümüyorsa, hiçbir tedaviye gerek olmayabilir. Bu myomlar aralıklarla takip edilebilir.

Medikal tedavi

İbuprofen gibi steroidal olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar, myomlarla ilişkili pelvik ağrılarda kullanılabilir.

Doğum kontrol hapları myomu olan hastalarda adet kanamasının şiddetini azaltmak için kullanılabilir. Fakat myomu tedavi etmezler.

Gonadotropin salınım hormonu (GnRH) agonistleri, vücut tarafından üretilen östrojeni azaltmak için hipofiz bezi üzerinde etkili olan ilaçlardır. Östrojenin azalması myomların boyutlarında küçülmeye neden olur. Bu tür ilaçlar ameliyattan önce myomu küçültmek, cerrahi sırasında kan kaybını azaltmak veya ameliyat öncesi kan sayımını arttırmak için sıklıkla kullanılır. Bu tür terapilerle birlikte üç ay içinde myomun büyüklüğü% 50 azaltılabilir. Fakat tedavi kesildikten sonra myom eski boyutuna genellikle geri döner . Bu ilaçlarla yapılan uzun süreli tedavi, azalmış kemik yoğunluğu, osteoporoz, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi düşük östrojen (menopoz benzeri) yan etkilere sebep olabilir.

Cerrahi tedavi

Myomektomi

Sadece myomların cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu prosedür hastanın ileride çocuk sahibi olmak istemesi ve/veya rahminin kalmasını şiddetle istemesi durumunda uygulanır. Bu, histeroskopi (rahim iç duvarındaki submüköz myomlar için) laparoskopi, robotik veya daha az sıklıkla açık bir ameliyat (karında bir kesik) ile gerçekleştirilebilir. Cerrahi yaklaşım, myomun büyüklüğüne ve konumuna bağlıdır. GnRH analogları ile ön tedavinin, myomektomi yapılan kadınlarda kan kaybı ve operasyon süresini azalttığı gösterilmiştir. Bu tür prosedürlerde rahim yerinde bırakılır ve hasta hamile kalabilir.

Histerektomi

Histerektomi uterusun myomlarla birlikte cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Myom tedavisinde en sık uygulanan cerrahi yöntemdir. Myomun büyüklüğüne bağlı olarak histerektomi, laparoskopik, robotik, vajina veya abdominal (karın kesi yoluyla) yapılabilir.Genellikle rahim alma ameliyatı (histerektomi);

  • aşırı kan kaybı; tıbbi tedaviye dirençli, anemiye neden olan, yaşam tarzını bozan fazla kanama

  • myom nedenli pelvik rahatsızlık; akut ve ciddi veya görüntülemede tesbit edilen büyük myomla birlikte kronik alt karın ve/veya bel ağrısı
  • karından palpe edilebilen boyutta myom olması durumlarında yapılabilir.
  • Fallop tüpleri ve yumurtalıkların çıkarılması ile histerektomi (salpingo-ooforektomi olarak adlandırılır) kanser şüphesi varsa veya yumurtalık kitleleri mevcutsa yapılabilir.
  • İster histerektomi ister myomektomi kararı olsun, bu kriterler hastanın endişelerini azaltarak semptomları azaltmaya veya yaşam kalitesini iyileştirmeye yöneliktir.
  • Semptom vermeyen myomların ameliyat endikasyonu yoktur.

Uterin arter embolizasyonu (UAE), semptomatik uterin leiomyoma'lı hastalarda histerektomi veya myomektomiye alternatif olarak düşünülebilir. Rahimdeki myomu besleyen damara kasıktaki ana damardan girilerek küçük bir tüp yerleştirip daha sonra damarı kum tanesi kadar küçük plastik veya jelatin süngerle pıhtılaştırmak suretiyle yapılır. UAE çocuk istemi olan hastalarda kullanılmamalıdır. Genelde kötü bir cerrahi risk profili olan hastalar için düşünülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aysel Özkaynak Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)