Narsist Kişilerle Nasıl Baş Edilir?

Yazar Ezgi Didem Ayaltı • 21 Ocak 2024 • Yorumlar:

Narsisistik kişilik bozukluğunda kişi, en kaba haliyle kendini kusursuz ve mükemmel hisseder, sürekli bir beğenilme dürtüsü ve empati yoksunluğu vardır. Son derece bencil, ısrarcı, kolay beğenmeyen, yüksek standartlara sahip, karşı tarafı küçümseyen, duygusallıktan uzak özelliklere sahiplerdir.

Genetik faktörler işin içine girse de, ebeveyn yetiştirme tutumları da kişinin bu kişilik örüntülerine sahip olmasına sebebiyet verir. Katı, baskıcı, ihmalkar, duygusallıktan yoksun, koşullu seven ya da; yerli yersiz sürekli çocuğunu öven, her konuda ona hak veren, hatalarını göstermeyen hatta onu hatasız olarak vurgulayan ebeveyn tutumları bu bozukluğa sebebiyet verebilmektedir.

Bu tarz kişilik bozukluğu toplumda %2 olarak söylenebilir. Yani her 100 kişiden 2 sinde bu kişilik bozukluğu ya da örüntüleri görülebilir. Ailenizden, iş yerinizden, arkadaş grubunuzdan birileri ile karşılaşmanız oldukça mümkündür.

PEKİ NARSİST KİŞİLERLE NASIL BAŞ EDİLEBİLİR?

Baş etme kısmı için öncelikle "kendinizi" iyi tanımanızı tavsiye ediyorum. Çünku narsist bir bireyle karşılaşmanız ve kurban rolüne girmeniz çok da tesadüf değil. Sizin bazı kişilik özellikleriniz bu tarz insanlar için tetikleyici olabiliyor: bağımlı kişilikler, duygusal olarak yoksun bir ebeveyn ile büyüyen, yalnız, terk edilme korkuları olan, kendine güvensiz ve birilerine sığınmak isteyen, boyun eymeye ve onaylamaya meyilli, onaylanma ihtiyacı içinde olan kişiler, narsist insanlar için iyi birer portföye dönüşüyor. Öncelikle kendinizi tanımalı, bunlardan hangilerine sahip olarak yaşamınıza devam ediyorsunuz onu bilmeli, çocukluk şemalarınızı keşfetmelisiniz.

Bütün bunlar büyük bir süreçtir. Bunlar zamanla gerçekleşir. Zamanı beklerken narsist kişiye sınır koymayı ihmal etmemelisiniz. Sınır koymak kendi isteklerinizi bilip ona göre davranmak demektir. Önce kendinize dönmeli, ne isteyip ne istemediginizi odaklanmalı ve net bir şekilde "bundan hoşlanmıyorum" "ben böyle düşünmüyorum" "bunu istemiyorum" "hayır!" demeyi öğrenmelisiniz.

Narsist kişilerle baş etmek kolay değildir ancak imkansız da değildir. Sağlıklı bir iletişim sürdürebilmek için bugünden harekete geçmenizi tavsiye ederim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)