Neden Aldatıyoruz?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 7 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Neden aldatıyoruz sorusunu tek bir cevap ile açıklamak mümkün değildir. Ancak aldatma sadece sorunlu ilişkilerin başına gelmiyor; mutlu ilişkilerin de başına gelebiliyor.

Aldatmanın tanımı görecelidir. Bir kişiye göre partnerinin bir başkasına bakışı aldatma sayılırken; bir başka kişiye göre de partnerinin flörtöz bakışı aldatma olarak sayılmaz. Her kişinin tanımlaması ahlaki değer yargısına göre farklılık gösterir. Aldatma, bizde hangi anlamı taşıyor? Hangi duyguya karşılık geliyor?

Öncelikle sadakat kavramı, çocuklukta öğrenilip içselleştirilmezse ne yazık ki yetişkinlik dönemindeki ilişkilerinde, üçgenleşmelere kapı aralanmış olur.

Aldatmanın bazı sebeplerine değinecek olursak; aldatmanın genetik miras gibi bir nedeni de olabilirken aynı zamanda,

-ilgisizlik,

-baskı,

-sosyoekonomik sorunlar, 

-cinsel sorunlar (aldatma ile ilgili en büyük yanılgılardan birinin, aldatmanın yalnızca seks ile ilgili olduğunun düşünülmesidir. Aldatma, çoğu zaman “arzu” ile ilgilidir (Perel, 2017). Özel hissetme, görülme, onaylanma arzusu; ya da kısaca, arzulanma arzusu. Kurulan ilişkilerin temelinde, cinsel birliktelik yerine aslında canlılık yatıyordur (Perel, 2017).

-aşırı kıskançlık (ilişkinin zehiri) , 

-bunalmışlık, 

-partnerlerin bağlanma örüntüleri,

-eşin uzak mesafeli işi, 

-eşinden başka flörtü olmayanlar, 

-kalabalık aile ortamında yaşama (kaliteli cinsellik, kaliteli zaman yok), 

-etrafında eşini aldatan çiftlerin çok olması, 

-alkol ya da başka bağımlılıklar, 

-seks bağımlılığı, 

-yakın ilişkiden korkma, 

-ihtiyaç giderme (cinsel arzunun doyurulması, eşi ile birleşemiyorsa, cinsel olarak doyuma ulaşmıyorsa, bazı fanteziler eşe yakıştırılmaz, fantezilerini eşine anlatamıyorsa ya da eş reddediyorsa), 

-tek bir kişi insanı köreltmez mi? algısını da es geçmemek gerekir.

Güveni yerle bir olan ilişkinin sağlıklı bir süreçten geçebilmesi için, çiftin mutlaka uzman desteği alması gerekir. Aldatma Terapisi desteği ile güven tekrar inşa edilir. Hem aldatan hem de aldatılan tarafa bazı sorumluluklar düşer ve çiftin sürece istikrarlı katılımı ile aldatılmanın temel nedenine inilir. Şunu unutmamak gerekir ki aldatmanın haklı haksız hiçbir gerekçesi olamaz. Ancak ilişkinin bir daha yara almaması adına nedenlerine bakılması gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)