Neden Bazı İnsanlar Daha Saldırgan?

Yazar Şule GüngörenPsikolog • 4 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Şiddet hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir durumdur. Şiddet nedeniyle dünyada her yıl 1.4 milyon insan öldüğü bilinmektedir.Savaşlar ,göçler ,terör saldırıları , kadın cinayetleri , sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gibi her alanda şiddet görmekteyiz. Peki neden bazı insanlar daha fazla şiddet uygular, neden daha saldırgandır?Bu sorunun cevabını kişinin mizacı , büyüdüğü aile ve toplum yapısı ,hormonlar gibi etkenlerde bulabiliriz.Bireyin doğuştan getirdiği mizaç özellikleri daha saldırgan olmasına neden olabilir.

Biyolojik olarak bazı hormonların etkisi ile erkeklerin daha saldırgan davranışlar sergilemektedirler. Bireyin doğduğu ailede şiddet bir çözüm yolu olarak kullanılıyorsa çocuk da bu çözüm yolunu öğrenerek hayatında da şiddet başvurabilir. Yapılan araştırmalar aile içinde annesi şiddete maruz kalmış erkeklerin daha fazla şiddet uyguladıkları tespit edilmiştir.Ayrıca şiddete maruz kalan erkeklerin de eşlerine daha fazla şiddet uyguladıkları tespit edilmiştir.Yani şiddet ailede öğrenilen bir davranış şeklidir.Çocuk öğrendiği bu çözüm yolunu erkek çocuğu ise eşine uygulayarak,kız çocuğu ise eşinin şiddet uygulamasını normal karşılayarak hayatına uygular. Erkek çocuklarını büyütürken şiddet içeren davranışların pekiştirilmesi erkeklerin şiddeti normal olarak hayatında uygulamasına da neden olur. Toplumumuzda şiddeti normalleştiren bir çok atasözü bulunmakta ve bizler bu atasözleri ile büyümedik mi? Kızını dövmeyen dizini döver, kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etme, kızını dövmezsen ya davulcuya ya zurnacıya kaçar gibi hem kadını aşağılayan hem de şiddeti normalleştiren bir çok atasözü maalesef bir çok kadının şiddete maruz kalmasını da normalleştirmektedir.Şiddet nesilden nesile aktarılan bir davranış olarak kültürümüzün parçası haline gelmiştir.Saldırgan davranışların aile içinde kadın ve çocuklara yönelmesi beden ve ruh sağlığını oldukça olumsuz etkileyen ,şiddet mağduru kadının beden ve ruh sağlığının bozulmasına , sağlık , eğitim ve iş imkanlarına yeterince ulaşamamasına , çocukların beden ve ruh sağlıklarının bozulmasına neden olduğundan toplumsal maliyeti de oldukça yüksek olmaktadır.

Şiddeti bir çözüm yolu olarak seçmek yerine sağlıklı iletişim yollarını ,öfkeyi ifade etmenin daha kabul edilebilir yollarını bulmak ailenin mutluluğu için tercih edilmesi gereken bir yoldur.Bu nedenle  öfke kontrolü sağlayamayan bireylerin mutlaka yardım almaları gerektiğini düşünüyorum. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şule Güngören Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)