Neden Çocuğum Kabız?

Bugünkü konumuz, birçok anne babanın sorduğu ve cevabını öğrenmek istediği kabızlık.

Çocukluk çağının en sık gördüğümüz hastalıklarından biri olan kabızlık; kakanın seyrek, katı ve zorlu çıkartılması olarak tanımlanabilir .Bazen de kaka o kadar büyük volümlü yapılır ki çocuk için çok acı verici olabilir .Eğer organik bir neden yoksa (Hipotroidi , Hirschsprung hastalığı gibi ki bu da kalın bağırsağın ganglion hücrelerinden kaynaklanan bir hastalıktır ve tedavisi cerrahidir ) fonksiyonel kabızlık adını alır .

Aslında temel sebep bağırsağın çalışmasındaki bir bozukluktur. Nedeni yaşa göre değişiklik gösterebilir . Yenidoğan ve erken bebeklik döneminde, beslenme yetersizliği; ek gıdaya geçiş döneminde ise bağırsakların katı gıdaya adaptasyonundaki zorluk sebebiyle görülebilir. Süt çocukluğu döneminde demir tedavisi, bazı bebeklerde kabızlığa neden olabilirken aşırı inek sütü verilmesi de neden olarak karşımıza çıkabilir. Tuvalet eğitimi sırasında aşırı baskıcı ve zorlayıcı tutumlar sebebiyle çocuğun kakasını tutması sebebiyle görülebilir.

 Daha büyük çocuklarda gördüğümüz kabızlık ise çoğunlukla beslenme yanlışlarından kaynaklanır. Liften fakir, un ve şekerce zengin gıdalar ve fast-food beslenme şekli kabızlığa sebep olur.

 

 Kaka kaçırma (encopresis) nedeniyle muayeneye gelen çocuklarda temel neden büyük olasılıkla kabızlıktır ve taşma tarzı dışkılama görülür. Bu durum çocuğun okul ortamında ve sosyal hayatında sıkıntılara neden olabilir. Öncelikle çocuk  doktoru tarafından muayene edilmelidir.

 

  Az su içilmesi ve hareketsiz yaşam da bu soruna katkı sağlar. Düzenli tuvalet alışkanlığı, beslenme kadar önemlidir .Çocuğun her gün aynı saatte özellikle sabahları kahvaltıdan sonra tuvalete  ayaklarının yere değecek şekilde oturtulması ve lifli ve bağırsak dostu beslenmeyle (kışın pırasa sarımsak soğan, yazın da bamya ve semizotu favorilerim ) beraber sağlıklı floranın oluşturulması büyük oranda sorunu çözecektir . Doktorunuz gerekli görürse ilaç tedavisinden destek alacaktır.

 

 Sevgili anne-babalar! Çocuğunuzda kabızlık varsa hafife almamalı ve doktorunuzla iletişime geçmelisiniz .Tüm çocuklarımıza ve anne-babalara sağlıklı floralar, mutlu bağırsaklar dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Asuman Alkaya Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Asuman Alkaya

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al