Neden Çocuğunuzun Düzenli Doktor Kontrolleri Yapılmalıdır?

Sağlıklı çocukta düzenli doktor kontrollerinin yararı; çocuğunuzun yaşına uygun büyümesi ile gelişim evrelerini tamamlamasının takip edilmesi ve oluşabilecek duraksama ve gecikmelere zamanında müdahale edilebilmesidir.

Çocuk doktorunuz olarak bir önceki muayene ile karşılaştırarak (boy, ağırlık, ilk 18 ay baş büyümesi) çocuğunuzun büyüme ve gelişmesini değerlendirilip sizinle birlikte tartışılır.

Bu düzenli kontrollerde fiziksel, bilişsel (zekâ), duygusal ve sosyal 4 önemli alanda gelişimin değerlendirilmesi yapılarak gelişimin aya ve yaşa göre önemli evrelerini de gözden geçirilir.

Sağlıklı çocukta düzenli doktor kontrollerinin diğer bir yararı ise hastalık ve kazaların engellenmesine yönelik yapılması gerekenlerin gözden geçirilmesidir. Çocuklarda birçok hastalık ve kaza gelişmeden engellenebilmektedir. (Örneğin araba koltuğu kullanımı, oyun alanlarının düzenlenmesi vb.)

Sağlıklı çocukta düzenli doktor kontrollerinde enfeksiyonlardan korunma için aşı ve diğer yöntemlerin de tartışılmasını sağlamaktadır.

Eğer ailevi bir hastalık varsa çocukta bu hastalığın gelişim riski, taranması ve engelleme yöntemleri de değerlendirilmelidir.

Sağlıklı çocukta düzenli doktor kontrollerinde sağlıkla ilgili; sağlıklı uyku, beslenme, fiziksel aktivite davranışlarının yaşa uygun oluşturulması da gerçekleştirilmektedir

Kontrollerde, çocukluk çağından başlayarak ergenlik öncesi sırasında ve sonrasında bütün yaş gruplarında sağlıklılığın öğrenilmesi ve erişkin dönemde doğru sağlık hizmetinin talep edilmesi ile her yaşta kişisel sağlık bilincinin oluşturulması da hedeflenmektedir.

Ergenlik döneminde aileden ayrı direk ergen ile görüşme yapılmalı soruları ve sorunları tartışılmalı; sigara, alkol, madde, kullanımı ile ilgili bilgilendirme ile engelleyici cinsel davranış ile ilgili de bilgilendirme yapılmaktadır.

Kontrollerin en önemli bölümlerinden biri bütün organ ve sistemleri kapsayan tam bir muayene yapılmasıdır. Bu sistemli muayene ile hastalıkların bulgularının varlığı anlaşılabilecektir.

Kontrollerde yaşa uygun taramaların (hasta olmadan yapılan muayene ve tetkikler) bu muayenenin bir parçası olmasıdır. Örneğin; kan basıncı ölçümü ve yaşa uygun değerlendirilmesi, kansızlık, vitamin eksiklikleri, kan tuzları ve organ işlevlerinin değerlendirilmesidir. Yine depresyon, kaygı düzeyleri de sorgulanmaktadır.

Kontrollerde diş muayenesi, sağlığı ve koruyucu davranışlarla ilgili bilgi verilmektedir.


Aileler bu kontrolleri ne sıklıkla ve nasıl planlamalıdır?

Bu kontrollerin zamanlaması çocuğun düzenli okul, spor ya da kurs aktivitelerini engellememeli, bebeğin yada çocuğun uyku yada yeme düzenini bozmamalıdır. Aileler, yaş günleri ya da okul başlamadan önce çocuklarını kontrole getirmeyi tercih etmektedir.

0-1 ay arası 2-3 kez (ilk bebek ya da prematüre veya hastalığı olan bebeklerde 5, 15. Gün ve 1.ay)

2 – 7. aylar arası her ay

9. ay-12. Ay-15. Ay-18. Ay-21. ay

2-7 yaş arası yılda 1 defa

9-17 yaş arası iki yılda 1 defa

Doktora gelmeden önce, sorularınızın ve çocukla ilgili gözlemlerinizi çocuğunuzla birlikte listelemeli sizin için en önemli 3-5 soruyu hazırlamanız yararlı olacaktır. Kontrole gelirken varsa sağlık izlem ve aşı kartını, okuldan talep edilen spor vs. için rapor talep formlarını da yanınıza almalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatma Begüm Atasay Neonatoloji, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)