Neden Ekmek Tüketmeliyiz?

Yazar Enes BaykalDiyetisyen • 16 Eylül 2019 • Yorumlar:

Ekmek Undan Gelen Vitamin Mineralin Yanında Sağlıklı Karbonhidratları Ve Proteinleri Taşır. Günlük Protein İhtiyacınızın Bir Kısmını Karşılar.

Buğday Unundan Yapılmış Ekmekte B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Tokoferol (E Vitamini) Gibi Vitaminler,Lisin,Treonin,Arginin,Aspartik Asit,Alanin,Valin Aminoasitleri Bol Bulunur.

B Grubu Vitaminler(B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Folik Asit,B6,Biotin),Kalsiyum,Demir,Çinko Gibi Mineraller(Kalsiyum,Sodyum,Potasyum,Demir,Fosfor,Magnezyum),E Vitamini Gibi Vitaminler Ve Aminoasitlerin(Treonin,Metionin Ve Özellikle Lisin Gibi) Çoğu Buğdayın Kabuk Kısmında,İç Kısmına Göre Daha Fazla Oranda Bulunur.Bu Ögelerin Bir Kısmı Buğdaydan Un Yapımı İçin Öğütülürken Kepek Kısımla Birlikte Uzaklaştırılır Ve Ekmeğin Besin Değeri Düşer.

Ekmek Genel Olarak Karbonhidratça Zengindir .Bunun Yanında Protein,Mineral,Vitamin Ve Su Da İçerir.

Bilmekte Fayda Var

  • – B1 Vitamini Sinir Sistemine Yardımcıdır.Depresyon,Hafıza Sorunları,Dikkat Eksikliği Ve Sinirli Ruh Haline Karşıdır.

  • – B2 Vitamini Kırmızı Kan Hücreleri Ve Antioksidan Üretimine Yardımcıdır.Eksikliği:Dil,Dudak,Deri İltihapları Ve Yaralarına Sebep Olur.

  • – B3 Vitamini Vücutta Protein,Yağ,Karbonhidratların Kullanımını Kolaylaştırır. Eksikliğinde Pellegra Görülebilir.

  • – Pantotenik Asit Vücutta Karbonhidrat Yıkımına Yardımcıdır.Eksikliğinde Stres,Depresyon,Halsizlik,Baş Ağrıları Görülür.

  • – B6 Vitamini Sinir Sistemini Düzenler Ve Kan Hücresi Oluşumuna Yardımcı Olur.Eksikliğinde Cilt Problemleri Görülebilir.

  • – Bitoin Saç Ve Cilt Sağlığı İçin Çok Değerlidir.Saç Dökülmesi,Kepek Oluşumu,Tırnak Kırılmalarını Önler.

  • – Folik Asit Vücutta Enerji Oluşumu Ve Alyuvar Üretiminde Görevlidir.Eksikliğinde Beyin Hasarları,Zihin Sorunları,Doğum Anomalileri Görülebilir.

  • – E Vitamini Antioksidan Etkisiyle Vücudu Kalp Hastalıkları Ve Kanserden Korur.Kan Dolaşımını Güçlendirir.

Ekmek Seçeneklerinden Örnekler

Kepek Ekmeği

Kepekle Beraber Vitamin Ve Minerallerin Çoğu Uzaklaşmıştır.Buğdayın Kabuğundaki Fitik Asit;Kalsiyum,Demir Ve Magnezyumu Bağlayarak Bunların Da Uzaklaştırılmasına Sebep Olur.Kepekli Ekmek Yapımında Maya Kullanılması Fitik Asidin Bağlayıcılığını Düşürür.

Çavdar Ekmeği

Kepeği Ayrılmadığından B Vitaminleri Ve Mineralce Zengindir.Kepek Oranı Fazladır.Kepeğin İçindeki Fitik Asit Miktarı Da Normale Oranla Daha Fazla Olduğu İçin Kalsiyum,Demir Ve Çinkonun Kullanımı Kısıtlanmış Olur.

Yulaf Ekmeği

Yulaf Kepeğinin Kan Kolesterolünü Düşürücü Etkisi Olduğu Gözlenmiştir.

Soya Ekmeği

Hamurda Soya Sütü Tozu,Soya Unu,Soya Lifleri Ve Soya Proteinleri De Vardır.Daha Hacimli,Yumuşak Ve Koyu Kabuklu Bir Ekmektir.

Glutensiz Ekmek

Protein Miktarı Normal Ekmeklerden Düşüktür. Pirinç Unu Kullanılan Glutensiz Ekmekler, Buğday Ekmeklerine Göre Daha Serttir Ve Daha Çabuk Bozulur.

Karabuğdaylı Ekmek

İçerisindeki Karabuğday Kolesterolü Düzenler.Normal Ekmeklere Göre Protein Oranı Daha Fazladır.

Çok Tahıllı Ekmek

Besin Değerleri Çok Yüksek Olan Bu Çeşit Ekmeklerin Sindirimi Kolaydır Ve Kas Gelişimine Yardımcı Olurlar.

Ekmek Tüketimi Sağlıksız Olabilir Mi?

Beyaz Ekmek Kepeğinden Arındırılmış Un İle Yapılır. Beyaz Ekmek Lifsiz Ve Kana Hızlı Karışan Lifsiz Sade Karbonhidratları İçerir. Bu Sizi Diyabet Ve Kalp Hastalıklarına İtebilir.

Kabartmak Ve Görüntünün Büyük Olması İçin Kabartma Tozu Eklenebilir. Kabartma Tozları Değişik Kimyasal Bileşikler İçerir. Ve Sağlığı Olumsuz Etkileyebilir.

Kepekli Ekmeği Uzun Süre Tüketmek Eksikliğe Ve Eksiklik Kaynaklı Bazı Hastalıklara Neden Olabilir. Bu Eksikliğin Görülmemesi İçin Ekmek Hamuruna Uzaklaştırılan Maddeler Dışarıdan İlave Edilmeli Yani Ekmek Zenginleştirilmelidir.

Ekmeklerin İçin Karbonhidrat,Protein,Yağlar Olarak Makro Besin Ögeleri; Çok zengin bir şekilde vitaminler (B1,B2,B3,B6,B9),Mineraller(Demir,Çinko,Magnezyum,Sodyum) De Mikro Besin Ögeleri Olarak Bulunur. Ekmekte Posa/Diyet Lifi De Vardır. Sağlıklıdır.Ekmeğe Lif,Tam Tahıl,Tohum,Çekirdekler Ve Omega-3 Yağ Asitlerinin Eklenmesi Ekmeği Zenginleştirir Ve Besleyiciliğini Arttırır. Lifli ekmek tüketin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)