Neden Kronik Ağrılarım Var?

Yazar Rumeysa KayaPsikolog • 30 Aralık 2021 • Yorumlar:

Kronik ağrılardan mustarip misiniz? Bir türlü çözüm bulamadığınız sağlık problemleriniz var mı? Bunların altında psikolojik sebeplerin yatabileceğini hiç düşündünüz mü? 

Parks’a göre kronik ağrılar ve çözümlenmemiş sağlık problemlerinin çoğu stres ve kaygı kaynaklıdır. Bu sıkıntılara sahip birçok insan kaygılarının farkında değil; duyguları tespit etme, isimlendirme ve tanımlama konusunda eksik bilgi ve beceriye sahip. İyi haber şu ki bu beceriler kazanılabilir. Bu sorunlarınız mevcutsa kendinizi kısa bir değerlendirmeye tabi tutun. Sonuçlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

  • Duygularınızı isimlendirmekte zorlanıyor musunuz?

Gün içinde belli durumlarda ne hissettiğinizi düşünmüyorsanız, düşündüğünüzde ise hislerinizi tanımlayamıyorsanız “aleksitimi” ile karşı karşıya olabilirsiniz.

  • Kronik ağrı veya sağlık problemleriniz stresli bir yaşam olayından sonra mı başladı?

Belinizin ağrıdığı, midenizin bulanmaya başladığı zamanı hayal edin. Kontrol edemediğiniz stresli yaşam olaylarında, değişikliklerde mi başladı tüm bunlar? (İş kaybı, pandemi, ayrılık vs.) Kontrol eksikliğinin kaygıya yol açtığını göz önünde bulundurun.

  • Duygusal iniş çıkışlarınızı diğerleriyle paylaşıyor musunuz?

Arkadaşlarınızla yalnızca siyaset, futbol, iş, yemek tarifi mi konuşuyorsunuz? Arkadaşlıklarınızı yüzeysel etkinliklere göre kuruyor ve bir araya geliyorsanız hissettiklerinizle alakalı derine inmiyor olabilirsiniz.

  • Neye ihtiyacınızın olduğunu biliyor musunuz?

Bağ kurma, yeterlilik, özerklik gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayamadığımızda kaygı duyarsınız. Bu ihtiyaçlarınızın farkında değilseniz, karşılanmadıklarında yaşadığınız sıkıntıları da fark edemeyebilirsiniz.

  • Başa çıkma yöntemleriniz sağlıklı mı?

Uyuyabilmek, iyi hissetmek veya ağrılarınızdan kurtulmak için alkol, sigara kullanıyor musunuz? Belki de daha fazla televizyon karşısında durmanın, bilgisayar karşısında uzun vakitler harcamanın size iyi geldiğini düşünüyorsunuz. Bu düşüncelerinizi ve başa çıkma yöntemlerinizi tekrar gözden geçirin.

  • Açıklanamayan ağrı problemleriniz mi var?

Yaşamsal zorluklar ve karşılanamayan ihtiyaçların yanısıra hislerin açıkça ifade edilemeyen duygular kronik ağrıya neden olabilir. Günlük yaşam zorluklarını algılayan duygusal uyarı sisteminiz kapalıysa beyniniz yanlış bir şeyler olduğu konusunda sizi uyarmak ve dikkatinizi çekmek için fiziksel acı üretebilir.

Siz de bu ve bunun gibi problemler yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)