Neden Ortognatik Cerrahi Tedaviler?

Yazar Halise AydemirOrtodontist • 4 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik cerrahi tedaviler üst çene ve/veya alt çenenin uzayın üç yönünde hareket ettirilerek yeniden konumlandırıldığı tedavilerdir.

Bu Tedavileri Kimler Yapıyor?

Bu tedaviler ekip çalışması içerir. Bu ekibin olmazsa olmazı, bir ortodonti uzmanı ve cerrahi işlemi gerçekleştirecek hekimdir. Cerrahi işlem bu işte tecrübe sahibi bir plastik cerrah veya çene cerrahı (maksillofasiyal cerrah) olabilir.

Tedavi Kimlere Uygulanır?

Bu tedaviler gerçekten ciddi çene bozukluğu olan büyüme ve gelişimi bitirmiş hastalara uygulanır. Bu tedavilere aday çoğu hasta görünümü dolayısıyla kendisini soysal çevreden kısıtlamış, çiğneme ve konuşma fonksiyonunu düzgün yerine getiremeyen, zaman zaman eklem ağrısı çeken, çok ileri vakalarda apne ataklarıyla solunumun da etkilendiği hastalardır. Daha hafif vakalarda tablo bu kadar ağır olmaz fakat hasta ciddi estetik kaygı yaşıyor olabilir. Tedaviye ortodontist ve hasta birlikte karar vermelidir. Tıp alanında yapılan her türlü tedavilerde olduğu gibi bu tedavilerde de hastaya seçenekler sunulmalı ve hastaya seçim imkanı tanınmalıdır. Örneğin, çene problemi olan hastamızda öncelikle problemin şiddeti, hangi çeneye bağlı olduğu, ameliyatsız tel tedavisiyle dişlerin düzgün kapanıp kapanamayacağı, ameliyatsız tedavi (eğer mümkünse) ve ameliyatla tedavi sonrası hastada gözlemlenecek tüm durumlar detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Hastaya ameliyat geçirmiş hastaların fotoğrafları da sunularak hastaya karar vermesi için zaman tanınmalıdır.

Tedavi Bitiminde Hastayı Neler Bekliyor?

Başarılı tedaviler sonrasında -özellikle tedavi öncesi şiddetli olan vakalarda- hastayı psikososyal ve yaşam kalitesi olarak bambaşka bir hayatın beklediğini söyleyebiliriz. Hastanın tedavi bitiminde kendine güveni gelmiş, her soysal ortamda bulunmak ve fotoğraf çektirmek isteyen, doya doya gülen, elmayı ön dişleriyle kesebilen, çekirdek çitlemenin tadına varan, çiğneme fonksiyonunu etkin kullanabilen, f,t,s,z gibi harfleri düzgün telaffuz edebilen, gece horlaması azalmış, uyku esnasında ağzını ve dudaklarını rahatça kapatabilen bireyler yeni hayatlarına başlarlar.

Tedavinin Riskleri Var mı?

Genel olarak tabiki her cerrahi operasyon risk taşır. Şunu söylemeliyim ki hastalarımız görüşmelerini uzman ve bu alanda tecrübesi olan hekimler ile yapmalıdırlar. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halise Aydemir Ortodonti, Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)