Neden Tabaklarımız Renkli Olmalı?

Yazar Melis KısaoğluDiyetisyen • 14 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Bir tabağı en sağlıklı hale getirmenin yolu renk çeşitliliği olan tabaklardan geçiyor. Sebze ve meyveler günlük enerji ve protein içeriği gereksinimine az miktarda katkıda bulunur, bunun yanında yüksek antioksidan içerikleri yönünden hücrelerimizi hasarlardan korudukları için tabaklarımızın baş tacı rolünü alırlar.

Bu kısaca ne demek? Yani günlük enerji ve protein ihtiyacımızı et, süt, tahıl grubundan sağlarken sebze ve meyvelerle hücrelerimizi korumak, sağlığımızı korumak amacıyla tabaklarımızı renklendirmeliyiz. Peki neden tabaklarımızda farklı reklerde sebze ve meyve çeşitlerine yer vermeliyiz?

Renklerine göre sebze ve meyveleri 4 farklı gruba ayırabiliriz.

Yeşil sebzeler, bileşiminde fazla miktarda klorofil bulundurur. Aynı zamanda karotenoidler ve flavanoidler de içinde barınır.

Kırmızı renkliler, flavonoidlerden antosiyanidin pigmentini bulundurur ve en çok kırmızı pancar ile kırmızı lahanada mevcuttur.

Sarı renklilerde, karotenoidler bulunur. Havuç, kayısı, turunçgiller bu gruba dahildir.

Beyaz renklilerde ise, flavonoid pigmenti bulunur. Patates, soğan, patlıcan, karnabahar ve kereviz bu gruba girer. Meyvelerden elma, armut, şeftalinin rengini flavonoidler vermektedir.

Meyveler ve sebzeler, içerdikleri vitamin çeşidi ve miktarı bakımından çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı ihtiyacımız olan vitamin, mineral, antioksidan ihtiyacımızı en uygun şekilde karşılamanın ve çeşitli hastalıklardan ve hücre hasarlarından vücudumuzu korumanın yolu tabaklarımızı renklendirmekten geçer. 

Meyveler hem besin değeri açısından hem de iştah kontrolü açısından önemli yere sahiptir. Lezzetlerinin içerdiği asit ve şeker miktarına bağlı olduğunu bildiğimiz meyveler, taze alınıp kısa süre içerisinde tüketilmeli, yoksa bol şekerli ve fayda oranı düşmüş hale gelmektedir. Bunu önlemek amacıyla düzenli olarak öğünlerinizde ve ara öğünlerinizde meyvelere yer vermelisiniz.

Örneğin bir porsiyon meyve tüketeceğiniz zaman bunu tek çeşit meyveyle yapmak yerine 2-3 farklı meyveden toplam 1 porsiyon olacak şekilde miktarlarını azaltıp birleştirerek bir öğününüze yerleştirebilir, böylece hem o renkli tabakların size kazandırdığı mutlulukla öğününüzü tamamlayabilir, hem ihtiyacınızı en uygun şekilde sağlayabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)