NEDEN VAJİNAL DOĞUM?

Vajinal doğum , dünya tarihi boyunca , doğumun doğal ve standart şekli olmuştur. gebelik ve doğum anne için heyecan verici , umut dolu bir süreç olmakla birlikte aynı zamanda , annenin içgüdüsel olarak bebeğini koruma duygularıyla kapıldığı , kaygı ve endişelerle dolu bir süreçtir. Bu süreçteki en önemli konu, anne ve babanın bilgi eksikliği veya kirliliği nedeniyle yaşadıkları, doğuma ait korkularıdır. Bu nedenle gebelik öncesi ve gebelik muayenelerinin düzenli aralıklarla ihmal edilmeden yapılması , annenin doğum konusunda bilgilendirilmesi ve hazırlanması çok önemlidir.

Teknolojideki gelişmeler,kadının hem anne hem de iş kadını rolü, ilerleyen cerrahi ve anestezi teknikleri , sezaryen doğumu daha kolay ve sorunsuz algılanır hale getirmiştir. Modern çağın kadını doğum sürecinde yaşanan ağrı, vajinal doğum sonrası yaşanabilecek genital bölgede gevşeme ve sarkmalar vs sebeplerle sezaryen doğumu tercih etmekte ve vajinal doğumdan sakınmakta, tüm dünyada ve daha da çok ülkemizde sezaryen oranları artmaktadır.

Sezaryen bir cerrahi girişimdir. Sezaryen doğumda cerrahi ve anestezi riskleri de eklenmiş olur. operasyon sırasında oluşabilecek karın içi organ yaralanmaları, kanama , akciğere pıhtı gitmesi, kalp durması ve anestezi komplikasyonları gibi risklerde artış vardır.bu nedenle sezaryen;anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden tıbbi durumlarda yada vajinal doğumun mümkün olmadığı durumlarda yani tıbbi zorunluluk hallerinde gerçekleştirilmesi gereken bir yöntemdir.

Doğal vajinal doğum mümkün olduğunca müdahale edilmeden yapılan doğumdur. Çünkü kendiliğinden başlayan doğal bir doğumda beden ve bebek ne yapacaklarını bildikleri mükemmel bir çalışma içindedirler. ideal olan bedenin bu mükemmel çalışmasını destekleyecek ortam yaratılarak anne ve bebeğinin fiziksel ve duygusal olarak desteklenmeleridir. Bu sayede hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmayan anne bebeğini, tüm doğal hormonlarının etkisi altında doğuracak, doğar doğmaz bebeğini göğsüne alabilecek ve bebeği ile güçlü bir bağ kurabilecektir.

Normal vajinal doğum yapan annelerinhastanede kalma süresi sezaryen olan annelere göre kısadır . Anne doğum sonrası kısa sürede günlük aktivitelerine başlayabilir, istediği her şeyi yiyebilir, bebeğinin bakımlarını yapabilir ve bebeğini daha rahat emzirebilir.

Normal vajinal yolla doğan bebeklerinmemeyi emme becerileri daha iyi ve bağışıklık sistemleri daha güçlüdür.

Normal doğumda annenin doğum sayısı açısından kısıtlama yoktur, ancak sezaryende bu sayı sınırlıdır. Çünkü sezaryen sırasında rahimdeki kesi yeri incelir ve sonraki gebeliklerde bu bölgeden rahmin yırtılması riski oluşur. bunun yanında günümüzde uygun tıbbi koşullarda, sezaryen sonrası doğum mümkün olabilmektedir .

Bütün bu bilgilerin ışığında, doğum şekli keyfi olarak belirlenmemeli ancak tıbbi gereklilik durumunda sezaryen kararı alınmalıdır.

Burada en önemli nokta , kadın doğum hekimleri ve diğer sağlık personellerinin gebelik izlemi ve doğum sürecinde , anneyi vajinal doğuma hazırlamalarıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nurten Koç Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Mezoterapi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Nurten Koç

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Mezoterapi Op. Dr.

Randevu al