Nefes Almak

Yazar Tamer Saylamİç Hastalıkları Uzmanı • 19 Şubat 2019 • Yorumlar:

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...

Sağlıklı olmak güzel ve bedeli ölçülemez. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için nefes almamız şart. Yemek yemeden 30 gün, su içmeden 3 gün yaşanabiliyor. İnsan, nefes almadan 3 dakika içinde ölebilir. Ülkemizde insanların %80 i doğru nefes almayı bilmiyor. Doğru nefes alamamak kronik gerginlik ve yorgunluğa neden olup organların yıpranmasını arttırır. Organlar kendini yenileyemez. Direnç düşüklüğü, hastalıklara yatkınlık ve erken yaşlanmaya neden olabilir.

Bir çoğumuz nefesi verdikten sonra yenisini alana kadar çok uzun süre bekliyoruz, yeterli oksijenlenemiyoruz. Yüzeyel kısa kısa ve sık soluyoruz buda yeterli etkiyi yapamıyor. Nefesinizi açmak için nefes alıp verirken fazla beklememeli, derin nefesler almalıyız. Yeterli soluk almazsak kanser, astım, kemik erimesi, kronik ağrılar, artrit, depresyon, uykusuzluk ve panik atak riski artmaktadır.

Doğru nefesin ağızla değil burunla alınması önemlidir. Ağızdan nefes alma baş ağrısı, hipertansiyon, altını ıslatma, kronik kulak ve sinüs enfeksiyonları, uyku bozukluklarında nefes durması, horlama ve cinsel iktidarsızlık gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Yapısı normal olan burundan alınan hava sinüslerde nemlenir, yabancı maddelerden ayıklanır (filtrelenir) ve akım hızı yavaşlar. Akım hızının azalması havanın nitrik oksit ile karışımını sağlar buda hipertansiyon, kalp, felç, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarından korunmada çok önemlidir.

Doğru nefes alma Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına göre:

Akciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak.

Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek: Çünkü diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüye (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarılara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Solunumu ağız yerine burundan yapmak.

Ara sıra yapılan nefes egzersizi de doğru nefes alıp vermemize yardımcı olacaktır. Basit, fakat faydalı bir nefes egzersizinin adımları şöyledir:

  1. Burnunuzdan yavaş bir şekilde ama alabildiğinizce çok nefes alın.

  2. Sonra yine yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Bunu tekrar edin

  3. Şimdi de burnunuzdan nefes almaya başlarken ağır ağır dörde kadar sayın.

  4. Nefesi vermeye başlarken de altıya kadar sayın.

  5. Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaş yaptığınızdan emin olun.

  6. Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevşediğini hissedin.

  7. Bu nefes egzersizini gerildiğiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.

  8. Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Saylam İç Hastalıkları, Ozon Terapi, Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)