Nefes Terapisi ve Rahatlama Yöntemleri

Yazar Emrah ÇelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 30 Eylül 2020 • Yorumlar:

Stres ve kaygı bozuklukları için artık nefes terapisi ve rahatlama yöntemleri tercih edilmektedir. Elbette nefesin gündelik hayattaki yeri çok önemlidir. Heyecan veya stres anlarında değişen kalp ritmi, nefes egzersizleriyle rahatlıkla kontrol altına alınmaktadır. İnsan beyni aslında kontrolü zor bir organ olsa da günümüzdeki pek çok teknikten yararlanabilir ve içgüdüsel anlamda bir refleks oluşturarak tam bir rahatlama sağlayabilirsiniz.

Sakinleştirici nefes egzersizleri daha önceki dönemlerde de kullanılmıştır. Bir çeşit meditasyon aracı olarak da tercih edilen nefes terapileriyle beraber dinginlik sağlayabilir, sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olabilir ve motivasyon bakımından da kontrollü bir yaşam sürebilirsiniz.

Nefes Egzersizleri ile Gevşeme

Günümüzdeki en büyük sorunlardan biri olan stres, oluşturduğu tepkime nedeniyle fizyolojik değişimlere davetiye çıkarabilir. Çok kısa sürede gerçekleşen bu değişimler adrenalin salgılanmasına neden olmaktadır. Hızlı nefes alışverişi ve kalp atışındaki artışlarla beraber göğüs kafesi de daralabilir. Bu durumlardan mustarip olan insanlar anksiyete ve stresten dolayı farklı sağlık sorunları da yaşamaktadır. Haliyle nefes terapisi ve rahatlama yöntemleri konusunda yapılması gerekenler sayesinde artık beyin büyük ölçüde kontrol altına alınabilmektedir.

Nefes Egzersizleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nefes egzersizi yapmaya başlamadan önce huzurlu ve sakin bir şekilde nefes alınmalıdır. Ayrıca nefesin derin, sessiz ve ağır alınması önemlidir. Bu aşamada nefesin art arda hızlı bir şekilde alınmaması gerekir. Derin ancak sakin bir şekilde 4 ya da 5 kez nefes alarak kandaki oksijen miktarını artırabilirsiniz.

Yine bu aşamada nefesinize odaklanmanız önemlidir. Zihninizi kontrol altına alarak uygulamanız gereken nefes egzersizlerinden sonra kaslar gevşetilir. Kas gruplarının gevşemesini sağlayan hareketler aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam sürmenize olanak sağlar.

Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Nefes egzersizlerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde en çok uygulanan ve bilinen nefes egzersizleri şu şekildedir;

  • Diyafram nefesi

  • Nefes sayma tekniği

  • Sabah nefesi

  • Rahatlama nefesi

  • Körük nefesi

  • Eşit nefes uygulaması

Karın yani diyafram nefesi bilimsel olarak da kanıtlanan nefes terapisi ve rahatlama yöntemleri arasındadır. Rahat bir pozisyonda oturarak ya da uzanarak başlayacağınız bu uygulamada bir el kaburga altına, diğer el de göğüs üzerine bırakılır. Burundan derin nefes alındıktan sonra karın bölgesinin eli ittirmesine izin verilir. Bu aşamada ıslık çalar gibi dudaklar büzülerek nefes dışarı aktarılır. Karın üzerindeki eli ise tüm havayı dışarı atmak için kullanabilirsiniz. 3 ile 10 kez yapılabilecek bu yöntem sonunda ciddi bir rahatlama düzeyine ulaşabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)