Negatif İnsanlarla Nasıl Baş Edilir?

Yazar Merve UçkaçPsikolog • 8 Aralık 2020 • Yorumlar:

Etrafınızdaki insanları düşündüğünüzde , herbirinin size kattığı bir şey var değil mi ? Kimileri yaşamınızı daha pozitife, daha olumluya doğru götürürken, kimileri de negatif enerji yayarlar. Gel gelelim negatif insanlar hem kendilerini, hem de etrafındaki insanları olumsuz etkilerler çoğu zaman.Negatif insanlar, etrafına adeta toksik etki yayarlar. Bu insanlarla iletişim halinde olan herkes bundan etkilenir. Bu insanlar hemen hemen her yerde olabilirler. Kimi zaman iş arkadaşınız, kardeşiniz, akrabanız olabilir. Durum böyle olunca, yani hayatınızdan çıkaramayacağınız biriyse yada her gün karşılaşmak durumunda kalıyorsanız bu insanla, nasıl baş edilmesi gerektiğini öğrenip, kendinizi zihinsel olarak korumanız şart oluyor.

Negatif insanlar kendi içlerinde ne varsa dışarıya onu yansıtırlar. Çünkü insanların hayatları yorumlamaları bilişsel becerileri sayesinde olur. Hayatı belirli şemalar şeklinde kodlarız. Bu şemalar; aile şeması, arkadaşlık şeması, mutluluk şeması olabilir. Karşılaştığımız bir durum, kafamızdaki bu şemaya uymuyorsa, orda bir karışıklık başlar. Beyin, durumları kendi şemasıyla eşleştirme eğilimindedir.

Peki negatif insanlarla nasıl baş edilir ?

1) Farkında Ol ve Kullan

Negatif insanların enerjisini kabul etme. Eğer siz negatif insanların, negatif enerjisini sünger gibi içinize çekerseniz bu olumsuzluk sizide etkileyecek. Bunun yerine, negatif biriyle karşılaştığınızda bunu kendinize meydan okuma olarak görebilirsiniz. Ne Kadar uzun süre sakin kalabiliyorsunuz, pozitif kalabiliyor musunuz, ne kadar süre o negatif durumla kalabiliyorsunuz

2) Empati Kur

İnsanlar negatif modda olabilirler ve siz bunun neden olduğu konusunda belkide yeterince fikir sahibi değilsinizdir. Belki sizinde hayatınızda yolunda gitmeyen durumlar olduğunda, negatif insana dönüştüğünüz oluyordur. Yeterince uyumadığınızda ya da aç olduğunuzda, stresli olduğunuzda negatif olabilirsiniz. Dolayısıyla, etrafınızda negatif biri olduğunda, acaba neden böyle davranıyor diye düşünmekte fayda var.

3)Ortamı Değiştirin

Negatif insanla yapılan bir iletişimde, iletişim kanallarını yönetme yetkisi sizinde elinizde. O konuşmaya mizah katarak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. O anı nasıl daha eğlenceli hale getirebilirim diye düşünmeniz, kişisel gelişiminizede katkısı olacaktır. Gelecek negatif hamleye karşı, ortama pozitif birşey katmaya çalışın. Bu durumu kendinizi test etme alanı olarak düşünebilirsiniz.

4) Katılın

Negatif olan arkadaşınızı suçlamak yerine ortama dahil olmayı deneyin. Arkadaşınıza bu durumu daha pozitif hale getirmek için neler yapabileceğinizi sorun. Onu yargılamak yerine aktif olarak duruma kendinizide katın.

Sonuç olarak, negatif insanlarla etkileşime girdiğinizde yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulamanız halinde, beyin stresle baş etmede daha antrenmanlı olur. Bu sayede gergin durumların etkisini daha az hissedersiniz.

Negatifliklerle az karşılaşacağınız bir hafta dilerim..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Merve Uçkaç

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al