Nişanlılık Dönemi Bize Ne Anlatır?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 18 Aralık 2023 • Yorumlar:

Ne zamandır doğru insanı arıyordun. Nihayet buldun ve çok iyi anlaştınız. Hadi bakalım evleniyorsunuuz!!!!!!

Ama dur önce bir nişanlılık döneminden geçin. Yani evliliğe giden resmi yolun başlangıcı; nişanlılık. Nasıl anlamlar içeriyor bu dönem:

  • ailelerin ilişkiye dahil olması,

  • flört döneminin sona ermesi,

  • işin ciddiye binmesi,

  • ilişkinin test dönemi gibi halk arasında birçok tanımı vardır.

Nişanlı TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. Evlenmek için söz verip yüzük takmış olan kimse, adaklı

  2. Belirleyici bir işareti, alameti, nişanı olan kimse.

Nişanlılık döneminin ne yazık ki toplum olarak önemi anlaşılmamış durumda. Görünürde yüzüklerin takılması ve sürece ailelerin dahil olması şeklinde yorumlanır. Ancak sadece dar kalıp bu yorumlama şekli ilerideki birçok sıkıntıya davetiye çıkarır. Nişanlılık dönemi bize ne anlatır gelin bunun üzerine biraz konuşalım.

Bir ilişkinin mimarı olan erkek ve kadın; iki farklı ailede hamuru yoğurulmuştur. Her ailenin kültürü, dinamiği, değerleri, yargıları birbirinden farklıdır. İlişkinin mimarı olan iki kişi; o ilişkiye kendi ailelerinden taşıdıkları değerleri yansıtabiliyorlar. Kimisi tamamını kimisi bir kısmını; kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çiftlerin bir çatışma yaşaması oldukça normaldir. Önemli olan bu çatışmadan kaçmadan yeterince ve dozunda tartışma yaşayabilmektir. Bir ilişkide herhangi bir sorun olmuyorsa sıkıntı yok anlamına gelmemelidir.

Nişanlılık dönemi esasında ilişkinin test dönemidir. Bu test döneminde hangi sinyaller var ise aman diyelim duymazlıktan gelme. O sinyallerin her biri çok kıymetli ve evlilik sonrası için olabilecek her bir sıkıntıya işarettir. Bir şey olmaz evlenince geçer mi diyorsun ! Evet geçiyor ama öyle geçme değil daha da katlanarak geliyor.

Çiftlerle danışmanlık sürecine başladığımızda onların öykülerini alırken sorduğumuz ilk sorulardan biridir: Nişanlılık döneminiz nasıl geçti? Aldığımız cevaplarla çiftin yaşadığı sıkıntılara baktığımızda birbirinden çok da uzak değiller. Problemler nişanlılık döneminde kendini belli etmiş ama çift; geçer, düzelir, olur böyle şeyler, bu saatten sonra nişandan mı dönelim, evlendikten sonra ben ona gününü gösteririm, değişir hep böyle mi kalacak! gibi düşünerek sorunlarını halı altına süpürmüşler. O süpürülen sorunlar yok olmuyor; kat kat çıkmak üzere öylece bekliyor patlayacağı zamanı.

Evlilik sonrası yaşanan çatışma konularına bakıldığında; nişanlılık döneminde tohumu atılan evlilikle birlikte daha da içinden çıkılmaz hale gelmiş olan konular. Ne olacak şimdi? Bu gerçeklikle yüzleşmek evlilik sonrası değil de nişanlılık döneminde olsa çok daha sizin yararınıza olmaz mı?

Evliliğe dair kurulan hayaller, beklentiler, umutlar, planlar, heyecanlar.. birer hayal kırıklığına dönüşmeden nişanlılık döneminin gerektirdiği sorumluluğu almak yetişkince bir davranıştır. Kimse boşanmak için evlenmez. Her çiftin hayalidir anlaşabildiği partneriyle bir hayat kurmak. Çiftler için bir fırsat olan nişanlılık döneminin nimetlerinden elbette ki faydalanmak gerek.

Partnerinle halledemediğin çatışma konularını bir uzmana danışmak konusunda çekinme. Sen sorunlarını görmezden geldikçe, halı altına süpürdükçe; sorunların geçmeyecek aksine kemikleşecek. Biz uzmanlar sizler için varız. Danışanlarımızın sürecinize memnuniyetle eşlik ederiz.

Sevgiyle..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)