Normal Ergenlik

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. İkincil cinsiyet karakterlerinin ortaya çıkışı ile birlikte, hızlı büyüme, vücut şeklinde ve büyüklüğünde değişiklikle beraber üreme yeteneğinin kazanıldığı ve cinsel olgunlaşmanın sağlandığı önemli bir gelişimsel süreçtir.

Hormonal değişikliklerin sonucunda , cinsiyete özgü bedensel ve duygusal farklılıkların yanısıra büyüme patlaması, iştah artışı, davranış değişiklikleri başlar. Bu dönemde beyin de hızlı büyür ve gelişir. ilk 2 yaşta olduğu gibi, ergenlik dönemi de  hem psikolojik açıdan hem de biyolojik  açıdan  hassas bir dönemdir.  Çevresel faktörlere ( kimyasallar, enfeksiyonlar) karşı da duyarlılık artmıştır. 

Kız Çocuklarda Normal Ergenlik

Ergenlik kız çocuklarda ortalama  10 -10, 5 yaşta başlar. İlk  değişiklik memede büyümedir.  Meme gelişimi genellikle tek taraflı başlamakla beraber iki taraflı da başlayabilir. Meme gelişimini koltuk altında ve genital bölgede kıllanma, takiben adet kanaması  izler. Bazen bu sıra bozulup önce kıllanma ile başlayabilir.  Adete kadar olan süreçte hızlı bir boy atma olur. Kız çocuklar en fazla ergenliğin başlarında  boy uzaması yaşarlar. Adet gördükten sonra boy uzama hızı azalır.  

Erkek Çocuklarda Normal Ergenlik

Ergenlik erkek çocuklarda ortalama 11-11,5 yaşta başlar. İlk değişiklik testis büyümesidir. Testis büyümesini, penis büyümesi ve kıllanma takip eder. Ortalama 13 yaş civarında başlayan koltuk altında kıllanmayı vücut kokusunda değişiklik ve akne takip eder. Erkek çocuklarda  büyüme patlaması ergenliğin ortalarında gerçekleşir. Kas kitlesinde ve gücünde artış görülür. 

Ergenlik dönemindeki çocuğun beslenmesine, psikososyal ortamın iyiliğine, egzersiz olanaklarına diğer çocukluk dönemlerinde olduğundan daha da fazla özen gösterilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sultan Kaba Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Sultan Kaba

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al