Normal Gebelik

Yazar Arzu Değirmenci Akar • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

Prenatal bakımın ilk adımı olan gebelik takibi, gebeliğin öğrenilmesi ile başlatılması gerekilen süreçler arasında yer almaktadır. Kan testi ya da idrar testi ile kesinleşen gebeliğin normal olarak sürmesi ve sağlıklı bir doğumla sonuçlanması için normal gebelik takibi oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu süreç içinde beslenmeden cinsel hayata kadar son derece önemli değişimlerin doğru bir şekilde karşılanması profesyonel uzman desteği ile mümkün olabilmektedir.

“Gebelik kesinleştiği zaman gebeliğin normal, dış gebelik, boş gebelik, üzüm gebeliği, olmadığı belirlenmeli ve istenmeyen gebelikler sonlandırılmalıdır”

Söz konusu özelliklere sahip olan, yani normal kabul edilmeyen gebelikler anne yaşamını doğrudan etkileyecek tehlikeleri beraberinde getirecektir. Yaşanan son adet tarihi dikkate alınarak gebeliğin süresine ilişkin hesaplanmalar yapılabilir.

Hangi Sıklıkla Gebelik Kontrol Edilmelidir?

Gebeliğin kritik dönemleri olarak sayılabilecek süreç 28. Hafta ile zirveye ulaşmaktadır. Bu süreye kadar 4 hafta da 1 kez yapılacak kontroller normal doğum için yeterli sayılacaktır. Fakat 28-36 haftasına girmiş olan gebeliklerde her iki hafta da bir kez muayene olmak belirleyici olacaktır. 36. Hafta ile birlikte gebeliğin her hafta kontrol edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu kontroller sırasında kilo takibi, tansiyon ölçümü, hemoglobin ve idrar analizi ve ultrasonografi yapılmaktadır. Her sonucun önceki bulgular ile karşılaştırılması ile gebeliğin süreci hakkında kontroller sağlanmış olacaktır.

Gebelikte 1. Ay

İlk ay gebeliğin tespit edilmesi ve ultrasonografik testlerin tamamlanmasının ardından, rutin olarak gerçekleşecek kan testleri yapılacaktır. Bu süreçte gebe bireylerin hiçbir koşulda sigara, alkol gibi ürünler kullanmaması gerektiği gibi beslenme süreçlerinin de özenle kontrol edilmesi gerekmektedir. Kahve içiminin de kesilmesi gereken süreçte doktor onayı olmaksızın ilaç almak gebeliğin ilerleyişini doğrudan etkileyen durumları tetikleyebilir.

Gebelikte 2-3 Ay

Fetal kalp atımının tespit edildiği süre olan dönem, rutin olarak yapılan kan ve idrar testleri ile tansiyon ölçümünü kapsamaktadır. Ultrasonografi ile bu dönemde bir yaşam mucizesi olan bebeğin kalp atışları anne ve baba için ilk kez duyulabilir olmaktadır.

Gebelikte 11-14 Haftalar

Bebeğin sağlığını doğrudan etkileyen kalıtımsal hastalıkların ya da diğer etkenlere bağlı olarak oluşması beklenen hastalıkların tespiti için ikili tarama testleri bu dönemde gerçekleşmektedir.

Gebelikte 16-20 Hafta

Amniosentez uygulamasının gerekli olabileceği dönem 16-20 haftaya denk gelmektedir. Bu dönemde yapılan üçlü tarama testleri Amniosentez için belirleyici olacaktır.

Gebelikte 4-5 Ay

Bebeğin doğumuna ilişkin ortaya çıkması muhtemel anormaliler bu dönemde tespit edilmektedir. Standart olarak yapılan kan ve idrar testleri de yine bu dönemde uygulanmaya devam etmektedir. Anormaliler ayrıntılı ultrasonografi ile tespit edilmektedir. Kan uyuşmazlığının eğer söz konusu ise indirekt Coombs bakılmaktadır. Eğer sonuç negatif ise aylık olarak yapılan tetkik yeterli görülmektedir. Karın boyutunun değiştiği dönem olan süreçte aynı zamanda bebeğin ilk hareketleri de hissedilmeye başlanır.

Gebelikte 6-7 Ay

Yüksek tansiyonun başlıca çıktığı dönem olarak kabul edilen 20 hafta sonuna gelen dönem rutin idrar ve kan testleri ile kontrol edilen dönemdir.

Gebelikte 24-28 hafta

Diabet taramasının yapıldığı, Açlık ve kan testinin yapıldığı dönemde ayrıca 50GR şeker yüklemesi de yapılmaktadır.

Gebelikte 8 Ay

Ultrasonografi de değerlendirilmesi yapılan fetal büyümeye ek olarak bebeğin içinde bulunduğu su miktarı da bu dönemde ölçülmektedir. Tansiyon ve ağırlığın ölçüldüğü dönemde, eğer bacaklarda ve yüzde ödem görülüyorsa daha sık tansiyon ölçümleri yapılmalıdır. Yapılan idrar testleri ile protein atılımı konusunda belirlemeler yapılmaktadır.

Gebelikte 9. Ay

Bebeğin duruş şekli ve son kilo ölçümleri yapılmaktadır. Ayrıca kan testi ve idrar testi de yine bu dönemde uygulanan testler arasında yer alır. Bebeğin su miktarı değerlendirilmektedir. CST (kontraksiyon stres test) ve NST (non stres test) ile bebeğin kalp atışlarının kaydedilmesi ve genel sağlık durumu değerlendirilir. Söz konusu değerlendirmeler 42. Hafta itibari ile doğumla birlikte sonlanmaktadır.

Gebelikte Cinsel Hayat

Hamilelik dönemi oldukça uzun sayılabilecek bir dönemdir. Bu nedenle eşlerin bu dönemi normal hayattan uzaklaşmadan tamamlaması için bir takım konuları hassasiyetle ele alması ve çözümlemesi gerekmektedir. Kadınların en değişken ruh hallerine sahip olduğu dönem olarak göstermenin mümkün olduğu hamilelik döneminde cinsel hayatın da normal devam etmesi mümkündür. Fakat birkaç önemli detay dikkate alınmalıdır.

Gebelikte Seks Yapmak Doğru mudur?

Gebeliğin normal devam ettiği ve bu normalliğin test sonuçlarına yansıdığı durumlar altında cinsel ilişki için bir tehlike bulunmamakta. Diğer önemli detaylara baktığımızda ise riskleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Erken doğum riski bulunmuyorsa
  • Rahim sorunu yaşanmıyorsa
  • Kese sorunu yaşanmıyorsa

Son aya kadar güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girmenin önünde bir engel bulunmamaktadır. Bu noktada risk kapsamında olup olmadığınızın kararını sadece uzmanlar verebilir.

Cinsel İlişki Düşük Sebebi Olabilir mi?

Toplumda yaygın bir inanış olan ilk üç ay içinde cinsel ilişkiye girmenin düşük doğuma sebebiyet verdiği kavramı doğru değildir. Söz konusu dönemde sık görülen sorunların başlıca sebebi fetüsün bozuk bir genetiğe sahip olmasından kaynaklıdır. Konunun cinsel ilişkiyle bağlanmasının sebebi ise geçmişten kalan inanışlar arasında yer almaktadır.

Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir mi?

Cinsel ilişki sırasında penis ve bebeğin temas etmesi mümkün değildir. Rahim kasları ve kese sıvısı içinde son derece korunaklı olan bebek ayrıca rahim girişinde yer alan tıkaç ile de korunmaktadır. Söz konusu tıkaç aynı zamanda bölgeye bakterilerin ulaşmasını da engellemektedir. Fakat derin ilişki ağrı ve zorlanmayı beraberinde getiriyorsa bu nokta da dikkatli olmak ve kaçınmak doğru olacaktır.

Orgazm Olmak Erken Doğuma Yol Açar mı?

Orgazm olmak rahimin kasılmasına neden olabilmektedir. Fakat yapılan araştırmalara göre orgazma bağlı olarak ortaya çıkan kasılmalar hiçbir koşul ile bebeğin durumunu etkilememektedir.

“Cinsel ilişki gebeliğin sadece son ayında uzman doktorun alacağı kararlar doğrultusunda engellenmektedir”

Doğum Sonrasında Cinsel İlişki İçin Uygun Tarih

Doğum gerçekleştikten sonra çiftelerin isteği ve annenin bir başka sağlık sorunu ile mücadele etmediği düşünülürse 3 hafta sonunda iyileşme gerçekleşmiş olacaktır. Bu dönemde cinsel ilişkiye girmek için bir sakınca bulunmamaktadır. Bu nokta da doğum sonrasında vajinanın doğum öncesi durumuna dönmesi ortalama 5 haftayı bulabilir. Kliniğimizde normal gebelik takibi yanı sıra normal gebeliğin takibinde yapılması gereken tüm testler uygulanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Arzu Değirmenci Akar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)