Normal spontan doğumu, bedenin kendi ritmiyle ilerleyen doğal bir süreç olarak görüyorum. Benim yaklaşımımda bu süreç, müdahale etmekten çok; doğru zamanda rehberlik etmeyi, gerekli olduğunda ise tıbbi güvenliği sağlamayı içerir. Doğumun her aşamasında temel hedefim, anne ve bebeğin güvenliğini korurken sürecin mümkün olduğunca doğal ilerlemesine olanak tanımaktır.
Her doğumun kendine özgü bir seyri vardır. Bu nedenle normal doğumu tek bir kalıba sokmuyor; annenin doğum sürecini, bebeğin durumunu ve doğumun ilerleyişini birlikte değerlendirerek yönetiyorum. Doğru izlem ve zamanında yönlendirme, sağlıklı bir normal doğumun temelini oluşturur.
Normal spontan doğumda esas olan, süreci hızlandırmak değil; doğru ilerleyip ilerlemediğini değerlendirmektir. Bu nedenle her aşamayı dikkatle izliyor ve gerektiğinde tıbbi desteği gecikmeden sağlıyorum.
Doğum süreci başladığında, rahim kasılmalarının düzeni, bebeğin kalp atımları ve annenin genel durumu yakından takip edilir. Bu veriler, doğumun sağlıklı şekilde ilerleyip ilerlemediğini anlamamı sağlar. Doğumun doğal seyrinde ilerlediği durumlarda, sürece müdahale etmiyor; annenin rahatlığı ve güvenliği için destekleyici bir izlem sağlıyorum.
Gerekli olduğunda ağrı yönetimi, pozisyon değişiklikleri ve nefes teknikleriyle annenin doğuma aktif katılımını destekliyorum. Amaç, annenin doğum sürecini kontrol edebildiğini hissetmesi ve doğum anına bilinçli şekilde dahil olmasıdır.
Normal spontan doğumda doğum anı, sürecin doğal bir sonucu olarak gerçekleşir. Bu aşamada bebeğin güvenli şekilde dünyaya gelmesi ve annenin doğum sonrası stabilitesinin sağlanması temel önceliktir. Doğumun hemen ardından anne ve bebeğin genel durumu değerlendirilir; erken temas ve emzirme süreci desteklenir.
Doğum sonrası dönemde annenin toparlanma süreci yakından izlenir. Kanama kontrolü, rahmin toparlanması ve annenin genel konforu düzenli olarak değerlendirilir. Amaç, doğumun yalnızca tamamlanması değil, doğum sonrası sürecin de sağlıklı şekilde ilerlemesidir.