Nöropatik Mesane

Yazar Abdurrahman ÖnenÇocuk Üroloğu • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

Bunlarda doğuştan mesane ve makadı çalıştıran sinir damarları bozuktur.

Normalde mesane dolarken duvarı gevşek ve idrar kaçırmayı önlemek için s nkter (işeme kapısı) kapalıdır. İşeme esnasında ise snkter yani işeme kapısı açılır ve mesane kasılarak idrarı dışarı atar. Nöropatik bozukluklarda mesane ile s nkter arasındaki bu ilişki bozulmuştur.

Başta üriner sistem ve barsak normal olsa da sonradan ciddi olarak bozulur.

Yaş ilerledikçe patoloji artar ve ciddi hasarlar oluşur. Bu nedenle yenidoğan döneminden itibaren takip başlanmalıdır.

Nedenleri nelerdir? Gebelikte, Folik asit eksikliği bu anomalilere yol açar. En sık neden Myelomenin- gosel adı verilen bel bölgesinde sinirleri tutan kitle ve Spina bi da denilen belde kapalı sinir bozukluklarıdır. Ayrıca mesaneye sinir gönderen belin orta bölgesin- deki pekçok bozukluk buna neden olabilir.

Nasıl tanı konur? Bu çocuklar üriner enfeksiyon, zorlu idrar yapma veya idrar kaçırma ile hastaneye başvurur. Çoğunda muayene ile bel bölgesindeki kitle ve bozukluk görülerek tanı konur. Ancak, önemli tetkikler ile mesane snkter bozukluğunun tipi ve şiddeti belirlenir.

Ultrasonda mesane duvarı kalınlaşması, böbrek ve idrar kanallarında genişleme görülür. İşeme sistoüretrogra sinde mesaneden böbreğe idrar kaçağı ve mesane duvar bozukluğu görülür. Ürodinami ile mesane bozukluğunun tipi ve şiddeti gösterilir.

Hangi problemlere neden olur?

• Üriner enfeksiyon

• İdrar kaçırma

• Mesane ve barsağın bozuk çalışması

• Böbrek ve idrar kanallarında bozulma

• Cinsel fonksiyonda bozulma

Nasıl tedavi edilir? Bunlarda en önemli sorunlardan biri olan üriner enfeksiyonu önlemek için koruyucu antibiyotik verilir. Mesane kasını gevşetip basıncı düşürmek ve mesane kapasitesini arttırmak için mesane gevşetici ilaçlar kullanılır. Kabızlığı tedavi etmek ve önlemek için gaita yumuşatıcılar ve çeşitli ilaçlar verilir. Bu çocukların çoğu bozuk olan mesanelerini tam boşaltamadığı için ömür boyu hergün 3-4 saat arayla ve sonda yardımıyla mesane boşaltılır.

Niçin ameliyat yapılır? Böbrekleri korumak için geniş kapasiteli ve düşük basınçlı mesane oluşturulur. Ayrıca, ömür boyu idrar kaçırmayı önlemek için mesane gelişiminin tamamlandığı 5 yaş civarında mesane çıkışı daraltılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdurrahman Önen Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)