Nöropsikiyatrik değerlendirme-Nöropsikolojik Testler

Yazar Tuğba Yörük HazarNörolog • 20 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Nöropsikiyatrik değerlendirme-Nöropsikolojik Testler

Beyin karmaşık sistemler bütünüdür. Davranışlarımız, kararlarımız bu sistemlerin işlevleri ve etkileşimleri ile meydana gelir. Beynimizde belli görevleri birinci derecede üstlenen çeşitli yapılar vardır. Örneğin, bellek ile karar verme farklı sistemlerin aktivitesidir, ancak etkileşim halindedirler.

Nöropsikolojik testleri Alzheimer hastalığını diğer hastalıklardan ayırt etmek amacı ile kullanıyoruz. Hastalığın seyrinin izlenmesi, tedavinin planlanması ya da tedavinin değerlendirilmesi amacıyla da kullanıyoruz.

Multiple skleroz

Genellikle 20-40 yaş arasındaki genç erişkinlerde görülen, beyin ve omuriliği tutan, özürlülüğe yol açabilen bir hastalıktır.

Multiple, beyin ve omurilikde çok fazla dokunun tutulduğu, skleroz ise sklerozan plakların yani doku sertliklerinin oluştuğu anlamına gelir.

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Viral enfeksiyonlar, genetik ve otoimmün denilen bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tahrip etmesi ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Belirtileri

Hastalarda başlangıç belirtileri birbirinden farklı olabilir. Zaman içerinde aynı kişide farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, his kaybı
  • Bulanık görme, çift görme
  • Dengesizlik
  • Konuşma bozuklukları
  • Mesane sorunları vb…

Teşhis

Klinik olarak MS hastalığından şüphelenilen kişilerde beyin MR mutlaka yapılır. Beyin omurilik sıvısı alma, uyarılmış potansiyeller gibi ilave yardımcı tetkikler kullanılabilinir.

Erken Tanı ve Önemi

MS hastalığı genç erişkinleri, hayatlarının en aktif döneminde yakalamaktadır. Hasta ve ailesi gerek maddi gerekse manevi açıdan yıpranmaktadırlar.

Erken tanı ve hastalığın seyrini etkileyen ilaç tedavileri ile MS in neden olduğu işlevsel, bilişsel kayıplar azaltılabilinir.

MS hastaları nörolojik takipleri yanısıra karşılaştıkları ruhsal zorluklar için psikiyatri, fiziksel problemler için fizik-tedavi ünitelerinden yardım almaktadırlar. Multi-disipliner çalışma gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)