Obezite

Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 27 Şubat 2023 • Yorumlar:

Obezitenin pek çok farklı tanımı olsa da kısaca kişinin (ya da bireyin) olması gerekenden daha fazla kiloya sahip olmasıdır. Obezitenin tedavisinde öncelikle diyet ve egzersiz uygulamaları ön plandadır. Diyet ve egzersiz programları ile çözülemeyen durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri planlanabilir. Cerrahi tedavi yöntemleri zamanla değişim ve dönüşüm göstermektedir.Hastaların beslenme alışkanlıkları ve metabolik durumları göz önünde bulundurularak cerrahi yöntem belirlenmelidir.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatında midenin yaklaşık 2/3ü çıkarılmaktadır ve geriye muz büyüklüğünde bir mide kalmaktadır.Gastrik Bypass (RYGB) cerrahisi sonrasında demir ve kalsiyum eksikliği görülebilmektedir. Gastrik Bypass cerrahisi süper obez dediğimiz ileri derecede şişman bireylerde daha ön plandadır.


TÜP MİDE AMELİYATI (Mide Küçültme Ameliyatı)

Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı genel anestezi altında karına açılan 4 veya 5 delikten kamera ve diğer teknik aletler yardımıyla girilerek mide çevresindeki organlardan ayrılır.Daha sonra stapler dediğimiz kesici ve dikici zımba yardımı ile çıkarılacak mide kısmı ayrılır. Kalan mide kısmı kanama ve açılma riskine karşı dikilir. Çıkarılacak mide kısmı da karına açılan küçük deliklerden dışarıya alınır. Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat süren bir cerrahi işlemdir. Hasta ameliyattan 3-4 saat sonra yürüyebilir. Ameliyattan sonra ki gün sıvı gıda verilmeye başlanır. Üçüncü gün diyetisyen kontrolünde evine gönderilerek kilo verme süreci takip edilir. Mide küçültme (tüp mide) ameliyatından 15 gün sonra yavaş yavaş normal beslenmeye geçilir. Hafif tempo egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Genellikle Tüp mide ameliyatından sonra 6-8 ay içerisinde ideal kiloya inilebilir. Tüp mide ve diğer obezite cerrahi uygulamalarda ameliyattan sonra 1 – 3 yılda ideal kiloya genellikle ulaşılır. Ancak doğru beslenme alışkanlıkları kazanılmazsa geri kilo almak mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)