OBEZİTE CERRAHİSİ

Yazar Mücteba GündüzGenel Cerrah • 3 Ocak 2018 • Yorumlar:

OBEZİTE NEDİR?

Obezite yani şişmanlık günümüzün en önemli sorunlarından biridir ve artık bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Obezite ilerleyen dönemlerde hayatı tehdit eden hastalıklara yol açmakta ve bu sebeple ‘’morbid obezite’’ yani ölümcül derecede şişmanlık olarak tanımlanmaktadır. Morbid obezite kalp-damar hastalıkları ve diyabet (şeker hastalığı) gelişimine sebep olmakta, bu hastalıklar da kalp krizi, damar tıkanıklığı ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca körlük, solunum sıkıntısı, reflü, karaciğer yağlanması, adet düzensizliği, kısırlık, cinsel fonksiyon bozukluğu ve bazı kanser türlerinde artış gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı morbid obezite geri dönüşümsüz sonuçlar doğurmadan zamanında tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

 

OBEZİTENİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Aşırı miktarda gıda alımı

Hareketsiz yaşam tarzı

Hormonal bozukluklar

Genetik yatkınlık

Psikiyatrik bozukuklar

Bazı psikiyatrik ilaçlar

 

NASIL BELİRLENİR?

Bir kişinin obez olup olmadığı vücut kitle indeksi hesaplanarak belirlenir. Vücüt kitle indeksi (VKİ) kilonun iki kez kişinin boyuna bölünmesi ile (Boy/kilonun karesi) elde edilir. Vücut kitle indeksinin değerlendirilmesi aşağıdaki gibi yapılır.

VKİ < 25 ise ZAYIF

VKİ 25-30 arasında ise KİLOLU

VKİ 30-40 arasında ise OBEZ

VKİ > 40 ise MORBİD OBEZ

 

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle obeziteye sebep olan faktörler dikkatli bir şekilde araştırılmalı, araştırma sonuçlarına göre kişiye özel tedaviler planlanmalıdır. İlk olarak hastanın beslenme alışkanlıkları detaylı bir şekilde incelenmelidir. Diyet ve egzersiz yapılıp yapılmadığı mutlaka sorgulanmalı, yapılmadıysa öncelikle diyet ve egzersiz programına alınmalıdır. Yapıldı ise bunların doğru şekilde yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Detaylı kan tetkikleri yapılarak hormonal bir bozukluk olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Eğer bir hormonal bozukluk saptanırsa tedavi ilaçlarla mümkün olabilmektedir. Eğer aşırı beslenme veya aşırı kalori alımı dışında bir sebep saptanmazsa hasta endokrinoloji, genel cerrahi, diyetisyen ve psikiyatri gibi branşların içinde olduğu bir ekip tarafından ameliyat açısından değerlendirilmelidir.

 

KİMLER AMELİYAT OLABİLİR?

Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar

Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olup yüksek tansiyonu, şeker hastalığı ve uyku apseni olanlar

 

OBEZİTE TEDAVİSİNDE HANGİ TİP AMELİYATLAR YAPILIR?

Mide küçültme ameliyatları (tüp mide, sleeve gastrektomi)

Midenin devre dışı bırakıldığı by-pass ameliyatları

Mide küçültme ameliyatı sleeve gastrektomi olarak adlandırılır ve geriye kalan mide tüp şeklinde olduğundan tüp mide ameliyatı olarak da bilinir. Bu ameliyatla midenin yaklaşık %70’lik bir bölümü çıkarılmaktadır.

 

OBEZİTE AMELİYATLARININ SONUÇLARI NASILDIR?

Obezite ameliyatları sonunda hastalar kilolarına kavuşmaktadırlar. Ameliyat sonrası erken dönemde hızlı bir şekilde kilo azalır. Ameliyat ideal kiloya ulaşma yolunda bir başlangıç olarak kabul edilmelidir. Hastaların ameliyat sonrası dönemde yaşam tarzında değişiklik yaparak bir beslenme ve egzersiz düzeni sağlamaları gerekmektedir. Önerilen beslenme şemalarında uyulmaması halinde ilerleyen dönemlerde kilo azalmasında durma ve hatta kilo alma gözlenebilmektedir.

 

Bu ameliyatlar ile obezitenin yanında şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi yandaş hastalıklar da tedavi edilmiş olmaktadır. Bu oran %85 gibi yüksek değerlere ulaşmaktadır. Birçok hasta bu hastalıklara ile ilgili ilaçlara artık ihtiyaç duymamakta hatta insülin kullanımına bir gerek kalmamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mücteba Gündüz Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)