Obezite Cerrahisinin Faydaları Nelerdir?

Yazar Ömer YoldaşGenel Cerrah • 2 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Obezite cerrahisini takiben tamamen düzeldiği veya iyileştiği bildirilmiş olan hastalıklar şunlardır:

Uyku apnesi: Cerrahiden sonra en erken düzelen yandaş hastalıklardandır. İlk ayda tamama yakın oranda ortadan kalkar. CPAP cihazı kullanmak zorunda olan hastalar dahi cihazsız normal uyku düzenine kavuşurlar.

Tip 2 Diyabet: Diyabetin ağırlığına ve ilaç ihtiyacına göre ameliyat yöntemi seçilmelidir. Yönteme göre de diyabetin düzelme oranı % 95’lere kadar çıkmaktadır. Ağır Tip 2 diyabet varlığında obezite cerrahisi için BMI 35 olan obezite cerrahisi sınırı BMI 30’a iner. Çünkü burada artık söz konusu olan metabolik cerrahidir.

Hipertansiyon: Obeziteyle ilişkili hipertansiyon % 70 ve üzeri oranda ortadan kalkmakta, genelde ameliyattan sonraki ilk aydan itibaren ilaca ihtiyaç kalmamaktadır.

Kalp yetmezliği: Obezite cerrahisinden sonra kalp krizi riski ve kalp yetmezliğinin belirgin oranda azaldığı saptanmıştır.

Periferik ödem: Obezite cerrahisi sadece mide hacmini kısıtlamamakta, hormonal dengesizlikleri de ortadan kaldırmaktadır. Buna bağlı olarak periferik ödemi olan hastalarda ciddi bir ödem çözülmesi ameliyatın ilk günlerinden itibaren görülmektedir.

Dislipidemi: Özellikle emilim bozucu ameliyatlardan sonra kan yağlarındaki yükselik derhal düzelmektedir. Sadece hızlı kilo verme döneminde geçici dengesizlikler görülebilir.

Özofajit: Obezite reflüye yol açan bir etken olduğundan ameliyattan sonra reflü özofajit te belirgin şekilde düzelmektedir. Tüp mide ameliyatlarından sonra yeni reflü oluşumu görülebilse de, birinci yıldan sonra bu artış ortadan kalkmaktadır.

Diğer cerrahilerin risklerinde düşme: Özellikle ortopedik girişimler gerektiğinde risk belirgin ölçüde düşmektedir.


Osteoartrit: Obezite tüm dokularda yangısal olayla seyreden kronik bir hastalık durumudur. Obezite cerrahisinden sonra eklemlerdeki iltihabi süreçler geriler. Sırt ağrısı ve bel ağrısının belirgin şekilde düzeldiğini bildiren güncel yayınlar mevcuttur.

Tromboemboli: Obezitenin kendisi emboli ve alt ekstremitelerde tromboz riskini arttıran bir durumdur. Ortadan kalkmasıyla bu riskler de azalmaktadır.

İdrar kaçırma

Bunların yanısıra, obezite cerrahisinden sonra yaşam kalitesinde belirgin düzelme olmakta ve doğurganlık belirgin düzeyde artmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Yoldaş Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)