Obezite Hastalığı

Yazar Cuma AslanGenel Cerrah • 15 Mart 2021 • Yorumlar:

Obezite sadece estetik bir kusur değil metabolik bir hastalıktır. Obezite hastalığının oluşmasında birçok faktör etkilidir. Gelecekte genetik alandaki ilerlemeler ile daha kesin obezite nedenlerini tespit edebiliriz. Son zamanlarda bir kuşak zamanından daha az bir sürede obezite sıklığında gerçekleşen hızlı artış sadece genetik sebeplerin hastalıktan sorumlu tutulamayacağını göstermektedir. Muhtemel genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonunu içermektedir.

Obezitenin derecesi ağırlık ve boy arasında bağlantı kuran vücut kitle indeksi tarafından tanımlanır. Vücut ağırlığı (kg)/boy (m²)

  • Normal ağırlık                                           18-25

  • Pre obez                                                    25-30

  • Obez sınıf I                                                30-35

  • Obez sınıf II                                               35-40

  • Obez sınıf III                                              > 40


 

OBEZİTE HASTALIĞININ SIKLIĞI 

Şiddetli obezite tüm dünyada epidemik oranlara ulaşmakta ve dramatik bir şekilde artmaktadır. Son istatistiklere göre ABD’de yetişkinlerin %40’ı obezdir. ( Obez sınıf I veya daha fazla )

 

OBEZİTE HASTALIĞININ NEDENLERİ

Genetik ve çevresel faktörler obezitenin ortaya çıkmasında etkilidir. Normal ağırlıktaki bireylerin çocuklarının obez olma ihtimali %10 iken anne ve baba ikiside obez ise çocuklarının obez olma ihtimali %80-90 dır. Evlat edinmiş çocukların ağırlığı biyolojik ebeveynlerin ağırlığı ile orantılıdır. Bu istatistikler genetik faktörlerin daha çok etkili olduğunu göstermektedir. Ancak diyet ve kültürde önemli etmenlerdendir. Azalmış metabolik aktivite, artmış yüksek kalorili gıdalar.

 

OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU TIBBİ VE SOSYAL PROBLEMLER 

Şiddetli obezite birçok kronik hastalığa sebep olmaktadır. Ancak obezite ile mücadele  eden insanlar için hastalığın en zorlu tarafı sosyal damgalanmadır. Toplumun diğer kesimlerinin uyguladığı ayrımcılık ve önyargılardır. Halkın çoğu şiddetli obez insanları uyuşuk veya obur ve özdisiplinsiz olarak duygusal iyilik üzerinde büyük etkisi vardır. Bu sebeple depresyon gibi psikolojik sorunlar genel popülasyona oranla obez insanlarda çok daha fazla görülmektedir. 

Obezitenin neden olduğu tıbbi sorunların ve kronik hastalıklar ise çok sayıdadır. Bunlardan en çok bilinenler dejeneratif eklem hastalıkları, bel ağrısı, hipertansiyon, uyku apne sendromu, gastroözofageal reflü hastalığı, kolelitiazis, tip II diyabet hastalığı, hiperlipidemi, hiperkolesterolemi, astım, migren, baş ağrıları, varisler, deri abseleri, infertilite, adet düzensizlikleri, karın fıtıkları, rahim meme kolon kanserleridir. 

 

OBEZİTE HASTALIĞININ PROGNOSU

Obezitenin tahmini yaşam süresi ve genel sağlık üzerine derin bir etkisi vardır. Yapılan tahminlere göre obezite ortalama erkeklerde 12 yıl kadınlarda 9 yıl ömrün kısalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca azalmış yaşam kaliteside obezitenin sonucudur.  

 

OBEZİTE HASTALIĞININ TEDAVİSİ

İlk denenmesi gereken tıbbi tedavi diyet ve egzersizdir. Çalışmalar göstermiştir ki şiddetli obez hastaların ancak %3’ü diyet ve egzersiz ile kilo verip kilosunu koruyabilmektedir. 

 

OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİ

 

Bariatrik Cerrahi Tedavi Endikasyonları

Hastada olması gerekenler;

  1. Vücut kitle indeksi 40’tan fazla olan tüm hastalar

  2. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olup obezitenin neden olduğu hastalıkların bir veya birkaçının eşlik etmesi 

 

Hastanın ek olarak şunlara sahip olması gerekiyor

  • Tıbbi gözetimli diyetle başarısız olmuş olma

  • Psikolojik olarak stabil olma

 

Bariatrik Cerrahi İçin Kontrendikasyon

  1. Anestezi veya cerrahiyi engelleyici derecede riskli hale getiren medikal hastalıklar.

  2. Prosedürü anlamak için mental olarak yetersizlik

  3. Postoperatif yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için isteksiz veya yetersizlik

  4. İlaç, alkol veya diğer bağımlılıklar

  5. Aktif bulimia veya diğer yeme bozuklukları

  6. Psikolojik olarak anstabil

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Cuma Aslan

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler