Obezite Pankreas Kanserini Tetikliyor

Yazar Hasan Taşçı • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Pankreas kanseri en çok 65 yaş üstü kişilerde, diyabet hastalarında, obez olanlarda ve alkol tüketenlerde görülüyor. Türkiye’de son dönemde toplum olarak hepimizin panik olmasına neden olan pankreas kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı pankreas kanseri hakkında uyarıda bulundu.

Erken Teşhis Yaşam Süresini Uzatıyor

Pankreas kanseri, teşhisi en zor konulan kanser türlerindendir. Ancak, pankreas hastalığının tanısının erken konulması hastanın daha uzun bir yaşam sürmesini sağlamaktadır. Pankreas kanserinde genetik faktörlerin yanında alkol, sigara kullanımı ve yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörleri de büyük rol oynuyor.

Pankreas, karın boşluğunda, midenin arkasında, oniki parmak bağırsağı ile dalağın arasında, bel omurlarının, aort ve vena kava gibi kalpten giren büyük damarların önünde yer alıyor. Pankreas, vücudun şeker metabolizmasında rol aldığı aynı zamanda protein sindiriminde de önemli rol oynar. Vücudumuzda geri planda kalıyor gibi görünmesine rağmen çok büyük görev üstlenen bir organımızdır.  

Pankreas Kanser Riskini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Pankreasın karın içindeki derin yerleşimi ve önünde bazı organların bulunması tanıda zorluğa neden olduğundan, hastalığın tanısının büyük bir kısmı ileri evrede konmaktadır. Pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı, yağlı-kızarmış yiyecekler, erkek cinsiyet ve siyah ırk büyük risk faktörlerindendir.

Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığını ele aldığımızda, 1 milyonluk bir nüfusta her yıl 110 yeni vaka görülmektedir.

Pankreas Kanserinin Belirtileri

  • Hızlı kilo kaybı ile karında kitle-ağrı,
  • Gaz sancıları
  • Bulantı ve kusma
  • Koyu renkli veya kanlı idrar
  • Karaciğer ve safra kesesinde büyüme
  • Kaşıntı
  • Varis
  • Diabet
  • Sırt ağrıları

Pankreas baş kısmında bir kitle oluşursa, sarılık ortaya çıkar ve en erken teşhis edilebilenler de pankreas başı kanserleridir. Pankreasın baş kısmının kanserleri erkenden sarılıkla ortaya çıktığı için bu hastalar erken teşhis bakımından şanslı hastalardır.

Tedavi yöntemleri arasında en etkili çözüm cerrahi müdahaledir. Kan tahlilleri, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ve MR gibi radyolojik yöntemler hastalığın tanısının konmasında büyük faydalar sağlamaktadır.

Prof. Dr. Taşçı “Kanser hastalıklarından ölüm listesinde pankreas kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. Her kanser hastalığında olduğu gibi pankreas kanserinde de erken teşhis hastanın ömrünün uzamasında en büyük rolü oynamaktadır.” dedi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Hasan Taşçı

Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler