Obezite Riski Artıyor

Yazar Kerim GüzelGenel Cerrah • 31 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Günümüzde obezite, gelişmiş ülkelerin değil gelişmekte olan ülkelerin de önemli sağlık sorunu. Beslenme alışkanlıklarımız ve tüketilen besin tercihi en önemli neden. Kısaca obezite; vücutta fazla yağ birikmesi olarak tanımlanabilir. Yiyeceklerden ihtiyacımız olandan fazla kalori aldığımızda vücutta yağ olarak depolanır. Günümüz insanı fiziksel aktiviteden kaçmakta, telefon, bilgisayar, televizyon başında saatlerce hareketsiz kalmakta, bu arada sürekli kalorisi yüksek atıştırmalıklarla beslenmektedir. Ulaşım araçlarının artmasıyla da insanlar daha az yürümekte, teknolojik araçların hayatımıza yoğun biçimde girmesiyle daha az çalışılmaktadır. Öte yandan toplum olarak spor yapma alışkanlığımızın olmaması da başlıca etkenlerdendir.

Obezite Cerrahisinde amaç sadece kilo vermek değildir, bunun yanında en önemlisi diyabet , hipertansiyon uyku apnesi , yürüme bozuklukları gibi aşırı kiloya bağlı birçok hastalığın da tedavisini yapmaktır.

Medicana Int. Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güzel Obezite Cerrahisine dair merak edilenleri yanıtladı.

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Diyet egzersiz, ilaç tedavisi gibi tüm tedavi yöntemlerini uygulamış ancak başarılı olamamış kişiler için obezitenin  cerrahi tedavisi bu kişiler için uygun yöntemi olabilir. Hasta cerrahi işlem görmeden önce tüm ilgili birimlerle değerlendirilmelidir  ve anestezi açısından ameliyata elverişli olmalıdır.   Hasta seçimi vücut kitle  indeksine göre yapılır.   Vücut kitle indeksi 40 üzerinde ise hasta opere olabilir. 35 ile 40 arasında ise ek bir hastalığı varsa (hipertansiyon Tip 2 diyabet , uyku apne sendromu, trigliserit yüksekliği  kalp hastalığı, hipoventilasyon sendromu, karaciğer yağlanması gibi )  eğer vücut kitle indeksi 30- 35 arasında ise medikal tedavilerle kan şekeri kontrol altına alınamayan Tip 2 Diyabet hastalarına ameliyat önerilebilir.

 

Obezite Ameliyatı Öncesi

Öncelikle kişi, cerrahlar tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. Doktor, ameliyata uygun olup olmadığına karar verdikten sonra ise hastayı obezite ameliyatı konusunda bilgilendirir. Hastanın da kabulü alındıktan sonra kardiyolog, göğüs hastalıkları, psikolog ,anestezi uzmanları , endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları tarafından da  değerlendirilir. Ayrıca hastaya ameliyat öncesi mide endoskopisi, karın ultrasonografisi birçok laboratuvar testi  yapılır.

Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatlar Genel anestezi ile laparoskopik ( kapalı ) yöntemle deneyimli cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat sona erdikten sonra hastanın durumuna ve anestezi uzmanının önerisiyle bazen gözlem amaçlı bir gece yoğun bakıma alınabilir. Bu durumun dışında kalan hastalar anesteziden tam olarak uyandıklarında odalarına gönderilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrasında obezite rahatsızlığından kurtulmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşama kavuşmak için hastalar dikkatli olmalıdır.  Hastanede gerekli kontrollerin yapılması ve daha sonrasında hastanın taburcu edilmesinden sonra tedavi süreci devam etmektedir. Diyetisyen ve ameliyatı gerçekleştiren cerrahın uygun gördüğü diyet programı hasta tarafından dikkatlice uygulanmalıdır. Hasta, doktorun belirttiği süreçlerde egzersiz yapmamalı ve düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kerim Güzel Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Kerim Güzel

Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al