Obezite Riskinde Olduğunuzu Gösteren 5 Belirti

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 13 Mart 2020 • Yorumlar:

Obezite dünya genelinde etkisini hissettiren kronik bir hastalık olarak nitelendiriliyor. Genç yaşlı demeden milyonlarca kişinin hayatını tehdit eden obezite, yol açtığı sistemik hastalıklarla da sağlık için büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu yazımızda obezite riskinde olduğunuzu gösteren 5 önemli işareti sizlere sunacağız. Ancak öncesinde obezite hakkında kısa bilgi aktarmak istiyoruz.

Obezite Nedir?

Bir kişinin aşırı kilosu ya da aşırı yağ dokusu nedeniyle sağlığını tehlike altına sokan obezite klinik bir durumdur. Bir kişinin obezite hastalığına yakalanıp yakalanmadığının ölçümü genel olarak vücut kitle indeksi değerlerine göre yapılır.

Tüketilen yiyecekler, yeme bozuklukları, yaşam tarzı, genetik faktörler veya hormonal düzensizlikler gibi farklı nedenleri olabilen obezite hastalığı kişinin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını tehdit eder. Bu nedenle obezitenin erken işaretlerinin fark edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması büyük bir gereklilik halini alır.

Obezitenin 5 Belirtisi

Obezitenin en temel belirtisi fazla kilodur. Ancak bu hastalık etkisini yalnızca kişinin beden ölçülerindeki artış ile göstermez. Şimdi sizlerle obezitenin belirtileri hakkında önemli detayları paylaşacağız.

  1. Nefesin Çabuk Kesilmesi

Obezite hastalarının en temel sorunu az hareket ettiklerinde dahi nefeslerinin hızla kesilmesidir. Vücutlarındaki aşırı yağ birikimi neticesinde hareket etmeleri zorlaşan obezite hastalarının solunum yolları da daralmaya başlar. Buna bağlı olarak geceleri uyurken horlama şikayetleri ile karşılaşabilirler.

Nefes darlığı yaşayan, uyku saati erken olsa dahi horlama nedeniyle sabahları uykusunu alamadığını hisseden, çevresindekilerden horlama şikayetleri almaya başlayan kişilerin zaman kaybetmeden tıbbi destek almaları gerekir.

  1. Eklem Ağrıları

Obezite hastalığı etkisi altına aldığı kişilerin günlük hayatlarını birçok farklı açıdan etkilemeye başlar. Fazla kilo nedeniyle hareketleri kısıtlanan kişiler aynı zamanda eklem ağrılarından da şikayet etmeye başlar.

Özellikle diz bölgesinde, aşırı yük binmeye bağlı olarak, hareket etmeyi zorlaştıracak denli şiddetli ağrılar yaşanabilir. Yürümek, koşmak, eğilmek gibi günlük yaşamın parçası olarak hareketler obezite hastaları için acı verici hale gelebilir.

  1. Cilt Sorunları

Obezite hastalığı hormonal değişiklere neden olabilen bir hastalık olarak etkilerini cilt sağlığı üzerinde de hissettirir. Obezite hastalarının vücut kıvrımlarında cilt rengi koyulaşmaya başlar.

Aynı zamanda fazla yağ dokusu nedeniyle vücutta çatlaklar oluşabilir, birbirine temas eden vücut bölgelerinde nem tutulumu arttığı için mantar gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

  1. Adet Düzensizliği

Obezite hastası olan kadınların hormon dengesi değişir, dolayısıyla adet düzenleri farklılaşabilir. Kimi hastalarda adet dönemi gecikir bazı hastalarda ise 2 -3 ay adet hiç gerçekleşmeyebilir.

Adet düzeninde meydana gelen bu değişim anne olmak isteyen obezite hastalarının doğurganlığını da etkileyebilir.

  1. Mide Sorunları

Obezite hastalığı mide ekşimesi ve asit reflü gibi sağlık sorunlarını da tetikler. Fazla kilolu kişilerin göğüs bölgelerinde, boğazlarında yanma hissi, ağrı veya basınç gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Vücutta biriken fazla yağın sindirim sistemini baskılaması ve mideyi sıkıştırıp tüketilen gıdaları yemek borusuna itmesi nedeniyle yaşanan bu şikayetler ile karşılaşanların tıbbi destek alması gerekir.

Sonuç olarak obezite yalnızca kişilerin nasıl göründüğü ile ilgili bir sağlık sorunu değildir ve bu denli basite indirgenmemelidir. İç organ yağlanmasına neden olan, hormon dengesini değiştiren, uyku bozukluklarına yol açan ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu hastalıkla mutlaka mücadele edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)