Obezite Tedavi Yöntemleri

Yazar Ali PolatGenel Cerrah • 19 Eylül 2017 • Yorumlar:

Obezite teşhisi konusunda en etkili ve uygulanabilir yöntemlerden biri beden kitle indeksinin hesaplanması. Eğer kg cinsinden ağırlığınızı m cinsinden boyunuzun karesine böldüğünüzde elde ettiğiniz rakam 30’un üzerindeyse diyet ve spordan oluşan koruyucu tedavinin dışında bir adım atmanın zamanı gelmiş demektir.

Eğer obez ve morbit obez sınıfına giren hastalar arasındaysanız obezite cerrahisi sağlıklı bir hayata başlamak için en etkili yöntem. Obezite cerrahisi kişinin yapısına, hayat tarzına ve taleplerine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebiliyor.

Bunlardan en yaygın ve etkili olanlarından biri tüp mide operasyonu. Midenin büyük olan kenarının kesilip çıkarılması ile gerçekleşen bu yöntem mide hacminde %85’e varan azalma sağlıyor. Bu yöntemin başarısı sadece midenin hacminin küçültülmesi ile az yemek ile doyma hissini sağlamak değil. Aynı zamanda Ghrelin maddesini üreten bölgenin de alınması ile hormonal değişikliğe yol açması. Bu sayede iştah dürtüsünün de önüne geçilerek operasyonun başarı oranı arttırılıyor.

Obezite cerrahisinde öne çıkan yöntemlerden bir diğeri ise mide balonu. Bu yöntem kalıcı bir iz bırakmaması ve hastahanede yatmayı gerektirmemesi ile oldukça popüler. Kalıcı olmayan bu yöntem obezite hastalığının ilk aşamaları için daha uygundur. Midedeki balon altı ay sonra çıkarılmalıdır.

Gastrik bypass operasyonu obezite tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Midenin büyük kısmının bypass edilmesi prensibi ile çalışan bu yöntemde mide hacmi ciddi oranda küçültülür. Bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılması ile besinlerin emilimi azaltılarak kilo verme etkisi perçinlenmiş olur. Bireyin hayat tarzı ve beden yapısına uygun olarak standart gastrik bypass ya da mini gastrik bypass tarzında uygulanabilir.

Obezitenin tedavisi sürecinde hastanın kararlılığı ve uyum sağlaması kadar doktor seçimi de son derece önemli.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)