Obezite ve Cerrahi Tedavisinde Güncel Yöntemler

Yazar Önder SürgitGenel Cerrah • 25 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Obezite, yıllar içinde her iki cinste, tüm yaşlarda, eğitim düzeylerinde, ırklarda, etnik gruplarda fark gözetmeksizin sabit bir şekilde artmakta olan gerçek bir hastalıktır. 10 yıl içinde obezite ve neden olduğu hastalıklar dünyada en önemli sağlık sorunu haline gelecektir. Zayıflama için uygulanan tüm diğer yöntemler kilo verme ve durumun korunması anlamında başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Bu konuda, A.B.D.’de, National Institutes of health (NIH) Consensus Development Conference; davranış modifikasyonlu ya da modifikasyonsuz zayıflama programlarına katılmış hastaların % 95’inin maksimum zayıflama miktarından itibaren 2 yıl içinde eski kilolarına döndüklerini açıklamıştır.

Sonuç olarak NIH Conference kalıcı kilo kontrolü için iki tedavi seçeneğini önermiştir; Roux-en-Y Gastrik By-pass ve Sleeve Gastrektomi (Tüp mide).

  • Obez misiniz?

Cerrahi tedavi gerektiren obezite hastalığı için kullandığımız en önemli kavram vücut kitle indeksidir. Hesaplamayı herkes yapabilir. Kilogram cinsinden vücut ağırlığını, metre cinsinden boyun karesine bölmek. Elde edilen sonuç 40 kg/m2 ve üzeri ise ve ya 35 kg/m2 üzeri artı yandaş hastalık (Diyabet, uyku-apne sendromu, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi) varsa obezite cerrahisi için adaylık söz konusudur. Revaçta olan iki yöntem üzerinde durmak istiyorum.

  • Obezite cerrahisinde Gastrik Bypass tekniği

Roux and Y Gastrik By-pass’ta; ilk olarak mide küçük bir üst bölüm ve daha geniş, “remnant” denen büyük bir alt bölüme ayrılır. Ardından, her iki poşun ince barsaklarla olan bağlantıları yeniden düzenlenir. Bu operasyon iki mekanizmayla, hem restriksiyon (yemeyi engelleme) ve hem de malabsorbsiyon (emilmeyi engelleme) yoluyla zayıflamayı etkili bir şekilde sağlamaktadır. Bu nedenle sadece yemeyi engelleyen tüp mide operasyonuyla karşılaştırıldığında maksimum kilo verdirme oranları açısından üstündür. Yayınlarda tüp mide için tekrar kilo alma oranları 2. yıldan sonradır. By-pass’ta ise bu 10. yıldan sonradır. Ayrıca korkutucu bir komplikasyon olan kaçak konusunda By-pass çok daha güvenlidir. Kaçacak şey sadece tükürük olduğundan kolayca kapanır. Tüp midede ise kaçan sıvı mide asidi, safra ve pankreas sıvısı olabileceğinden son derece tehlikelidir. By-pass’ta, hasta endoskopik tanı ve tedavi yöntemlerini mide ve oniki parmak barsağı hastalıkları için kullanamaz. Ayrıca nadir de olsa vitamin, mineral eksiklikleri görülebilir. Bunlar olduğunda dışarıdan kolayca takviye edilebilir.

  • Obezite cerrahisinde Tüp Mide tekniği

Sleeve gastrektomi (Tüp mide); sadece restriksiyon (yemeyi engelleme) yapan obezite operasyonudur. Operasyonda mide küçük kenarı boyunca 36 F tüp yerleştirildikten sonra, tüpün karşı sınırından staplerler (hem dikip hem de kesen aletler) ile midenin büyük kenar tarafı yemek borusu ile birleşim yerine kadar rezeke edilerek gastrik tüp oluşturulur. Gastrik By-pass’a göre laparoskopik olarak uygulanması teknik açıdan çok daha kolaydır. Avantajı tekrar kilo alınırsa ya da operasyon başarısız olursa By-pass’a kolayca çevrilebilmesidir. Ayrıca Ghrelin adı verilen iştah hormonunu da azaltır. Aslında Sleeve gastrektomi için olması gereken daha agresif zayıflama operasyonları (By-pass gibi) düşünülmeyen düşük vücut kitle indeksi olan hastalarda uygulanmasıdır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)