Obezite

Yazar İlhan AydınGenel Cerrah • 16 Haziran 2020 • Yorumlar:

Obezite Dünya Sağlık Örgütünün ifadesiyle "vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesidir". Gelişimi biyolojik, psikolojik, sosyal pek çok nedene bağlı olabilir. En önemli etkenler ise dengesiz ve yüksek kalorili beslenme, hareketsizliktir. Artmış yağ oranı başlangıçta sadece bedensel bir imaj sorunu olarak algılanabilir. Ancak fazla kilolar belirli bir sınırı aştıktan sonra obezitenin ciddi hastalıkları beraberinde getiren ve kişinin tüm yaşam tarzını olumsuz yönde etkileyen bir faktör haline gelir. Obezite; kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, meme, rahim, kolon kanseri ve kas iskelet sistemi hastalıkları için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. İlk bakışta önlenebilir bir hastalık gibi görünmesine rağmen obezitenin genel nüfus içindeki oranı giderek artmaktadır.

Obezitenin Sebepleri Sonuçları

Obeziteye yol açan durumlar: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik, eklem problemleri genetik, gebelik, yaşlanma, steroidler, antidepresanlar, hormon hastalıkları, sigarayı bırakmak ve uykusuzluk obezitenin ortaya çıkmasına yol açan etkenler arasındadır.

 Obezitenin Yol Açtığı Sorunlar

 Tip II Şeker hastalığı, İnsülin direnci Yüksek tansiyon, Uykuda geçici solunum durması (uyku apnesi), Kolesterol ve kan yağlarında yükseklik, Depresyon, Fiziksel rahatsızlık hissi, Adet düzensizliği, Kısırlık, Cinsel problemler Safra kesesi çamuru, Eklemlerde aşırı yıpranma, Meme, yumurtalık, rahim, kalın bağırsak kanserlerinde risk artışı, Sosyal ortamlarda uyum problemleri obezitenin yol açtığı sorunlardan bazılarıdır.

 

ZAYIFLAMA AMELİYATLARI KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR? *Anestezi uygulamanın çok riskli olduğu "kontrolsüz sistemik hastalık" mevcut olan kişilere *Kilo kategorisi 35'in altında (Fazla Kilolu veya I. Derece Obezite olan) kişilere *Yapılacak işlemleri idrak edemeyecek ölçüde zihinsel problemi olanlara *Sosyal yönden yalnız, ev ortamı desteği alamayacak olanlara *Tedavi gerektirir psikiyatrik bozukluğu olan kişilere *İlaç, alkol veya madde bağımlısı olanlara *Tümüyle hareketsiz hastalara Zayıflama ameliyatı yapılması uygun değildir.

 

 

 

Ayarlanabilir Mide Bandı Nedir?

 Obezitede mide bandı (laparoskopik gastrik band) ameliyatı; midenin boynuna silikon yapıda bir halka geçirilmesi şeklinde bir ameliyattır. Mide kelepcesi olarak da bilinen yöntemdir. Band ince uzun parmak gibi, bir santimetre kadar eninde, 10 santimetre kadar uzunluğunda, iç yüzü boyunca gerektiğinde şişirilebilir bir balon taşıyan silikon yapıda bir malzemedir. Ameliyatta, açık düz bir şekilde karın içine sokulan band, yemek borusu-mide birleşim yerinin birkaç santimetre altında, mide dokusu ertafında kıvrılarak kemer tarzında bağlanır. Midede bir boğum meydana getirilerek ceviz kadar üst mide odacığı oluşturulur. Gıdalar mideye gelince önce bu ceviz kadar üst mide odacığını doldurur. Halka biçimindeki bandın geçişi kısmen boğması nedeniyle gıdalar ancak yavaş yavaş geçebilir. Bu durum yemek yeme hızını yavaşlatıp, çabucak doygunluk hissedilmesine yol açarak zayıflama sağlar. Ameliyat genel anestezi altında kapalı (laparoskopik) teknikle, bir saatten daha kısa bir sürede yapılabilen bir işlemdir. Hastanede bir gün yatış yeterlidir.  

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir? Temel mantığı, sindirim sisteminde kestirme bir yol açılarak, gıdaların tam sindirilmeden sona doğru ulaştırılmasıdır. Gastrik bypass ameliyatı sayesinde besinler midenin başlangıcından ince bağırsağın ortasına atlatılır. Böylece midenin çoğu, onikiparmak bağırsağı ve ince bağırsağın ilk yarısı devre dışı kalır. Bu kısımlar üst ucu kapalı, alt ucu aktif sindirim kanalına açılan bir çıkmaz sokak haline gelmiştir artık. Sadece salgılarını sisteme dökerler. Besinler buralara hiç girmeden geçip giderek azıcık sindirilip atılmış olurlar. Ameliyatın ayrıca mekanik ve hormonal etkilerle iştah azaltma ve doyma hissini çabuklaştırma gibi özellikleri de vardır. Ameliyat kapalı (laparoskopik) teknikle yapılır. İleri düzeyde teknolojik cihaz ve ürünler gerektiren bir ameliyattır. Karın içinde oluşturulan yeni akış düzeni kalıcıdır geri döndürülemez. 

Mide Katlama Ameliyatı Nedir? 

Son yıllarda yapılmaya başlanan, tüp mide ameliyatına benzer bir zayıflama operasyonudur. Mide katlama ameliyatı (gastrik plikasyon) midenin geniş, sol tarafının tümüyle serbestleştirilerek dikine bir hat halinde kendi içine katlanmasıdır. Bu önce dikine bir sıra dikişle mideyi içe döndürerek, sonra bu hattı ikici bir sıra dikişle tekrar içe döndürerek yapılır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)