OBEZİTEDE PSİKOLOJİK TEDAVİ

Yazar Ceren Akboyar • 7 Temmuz 2017 • Yorumlar:

OBEZİTEDE PSİKOLOJİK TEDAVİ

Yeme bozukluğu sonucunda oluşan obezitenin asıl nedeni psikolojik rahatsızlıklardır. Obezite tedavisinin psikolojik tedavi ayağında amaç bu sorunu bulup çözümlemektir.

Fiziksel nedenlerinin yanında obezitenin psikolojik etmenlerden de meydana geldiği, dürtüsel yemek yeme ile de bağlantısı olduğu biliniyor. Sonuçta yemek yeme bir davranış biçimi. Yüzyılımızın başına kadar insan davranışlarında esas mekanizma ‘dürtü‘ olarak tanımlanıyordu.

Davranışlarda dürtülerin itici rol oynadığı biliniyor ve bu davranışların öğrenilemediği tartışılıyordu.

Oysa yapılan kapsamlı araştırma ve deneyler dürtülerin sonucu meydana gelen davranışların öğrenildiğini ve bu nedenle dürtülerin davranış boyutunda kontrol edilebildiğini gösteriyor.

Obez bireylerde davranış değişikliği sağlamak tedavinin en önemli unsurudur. Uygulanan diyet ve spor programlarının devamını getirebilmek, kalıcılığını sağlamak ve hayat şekli haline getirmek için bireyin davranışlarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Eski istenmeyen davranış kalıplarının nedenleri psikoterapi sürecinde ayrıntılı olarak incelenir. Kişide oluşmuş olan travmatik durumlar çözümlenir ve çocukluk dönemine ait yararsız alışkanlıklar yeni yararlı davranış kalıplarıyla yer değiştirir. Bütün psikoterapi süreçlerinde olduğu gibi bu yolculuk da gönüllülük gerektirir. Obez bireyin durumunun ciddiyetinin farkına varması ve sorunun sadece görsel olmadığı konusunda bilinçlenmesi başlangıç sayılabilir.

Davranış değişikliği için bilişsel-davranışçı terapiler ve hipnoterapi kullanılır. Bilişsel-davranışçı terapi bireyin düşünce hatalarını yakalama, düşünsel yapısını düzenleme, bu bilişsel malzemeyi davranışlarla uygulamaya geçirme şeklinde özetlenebilir. Hipnoterapi bu tedaviye yardımcı olarak bilişsel girdiyi telkin yoluyla daha derine ekme, bilinçaltındaki yararsız verilerin temizlenmesi için kullanılır. Stresle başa çıkmak için yemeğe yönelen bireylere psikoterapi sürecinde alternatif stresle başa çıkma teknikleri öğretilir. Yararlı alışkanlıklar, istendik davranışlarla desteklenerek kalıcılık sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)