Ödem Nedir?

Yazar Canan AksoyDiyetisyen • 21 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Ödem kabaca dokular arasında anormal sıvı birikimi olarak adlandırılabilir. Bu durumda ellerde, ayaklarda, göz kapaklarında ve vücudun diğer esnek bölümlerinde şişlikler görülebilir. Şişliğe bastırıldığı zaman çökme ve çukurlaşmalar meydana gelmesi ödem varlığına işaret eder.

Ödem Nedenleri: Ödemin üç ana nedeni vardır. İlk olarak dokular arası sıvı geçişlerini kontrol eden sistemlerde aksaklık olması, ikinci olarak hormonal bozukluklar ve son olarak da diyetle gereğinden alınan sodyum ve suyun birikimi ödeme neden olur. Bu noktada beslenmemize dikkat etmemiz önemlidir.

Hangi zamanlarda olabilir?

Uzun veya kısa yolculuklar sonrası, uzun süre su tüketimi az olduğunda, sodyum tüketimi fazla olduğunda, Premenstrual dönem öncesi veya sırasında sık sık ödemle karşılaşırız. 

️Ödemin Tedavisi

Tedavide öncelikle ödemin altında yatan nedeni bilmek önemlidir. Ödem bir hastalık ya da hormon bozukluğundan kaynaklanıyorsa hastalığın tedavisi uygulandığında ödem de ortadan kaybolacaktır. Ancak somut bir nedenden bağımsız ödem oluşumunda diyetle tüketilen tuz miktarını azaltmak ve vücuttan sıvı atımını destekleyen besinler tüketmek ve bol su içmek bu noktada yardımcı olacaktır. Günde 5 gr tuz miktarını aşmamak ödem oluşmasını önlemede elzemdir.

Bu Besinler Neler?

Ananas, maydanoz, dere otu, kavun, kayısı, turp, süt ve yoğurt, yulaf, adaçayı gibi besinler vücuttan su atımını destekleyerek ödemin ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar. Ayrıca bol su içmek ödem atılması için en önemli faktördür, su içilmediğinde ödem atılması mümkün olmayacaktır. Kiraz sapı ve maydanoz kaynatılıp suyu tüketmek de ödem atılımında etkili yöntemlerden biridir. 

️Son Olarak

Doktor ve diyetisyene danışmadan kendinize ödem teşhisi koymak ve tedaviye başvurmak ödeminiz yoksa ya da başka hastalıklarınız varsa daha kötü sonuçlara yol açabilir. Lütfen sağlık profesyonellerine danışmadan uygulamayınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)