Öfke Problemi Nedir? Öfke Problemi Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Yazar Enes KurtPsikolog • 2 Ocak 2021 • Yorumlar:

Öfke, çeşitli kaynaklardan ortaya çıkan yoğun kızgınlık halidir. Günlük hayatta herkesin yaşadığı “öfkeli” olma durumu sağlıklı bir durumdur fakat bazı insanlar uyarıcının etkisi çok yüksek olmasa da bir anda patlayan ve kontrol altına alınamayan bir öfke yaşarlar. Bu kadar şiddetli öfke, hem kişiye hem de çevresine zarar verebilir bu sebeple kontrol altına alınması ve öfke kontrolü edinilmesi bu tarz öfke problemleri yaşayan bireyler için çok önemlidir.

Öfkemin normal olmadığını, öfke patlaması yaşadığımı nasıl anlayacağım?

Eğer,

  • Öfkeniz çevrenizi ve insanlarla ilişkinizi etkiliyorsa

  • Sürekli olumsuz düşünme halinizi engelleyemiyorsanız

  • Sıkça çevrenizdeki insanlarla tartışma haline giriyorsanız

  • Fiziksel şiddete başvuruyorsanız

  • Şiddet içeren dürtüleriniz varsa ve bazen bu dürtüleri içinizde tutamayacağınızı hissediyorsanız

  • Öfkenizi kontrol altına alamadığınızı bizzat hissediyorsanız,   öfke problemi yaşıyor olabilirsiniz.

 

Öfke bozukluğunun beyinde oluşan, zihinsel bir alt yapısı yoktur aynı zamanda tedavi edilmezse beyinde ve vücutta kötü sonuçlara sebep olmaz fakat öfke patlamaları ile yaşanan fiziksel şiddet dürtüsü veyahut yükselen duygularla kendinize ve çevrenize zarar verme noktasına gelebilirsiniz. 

Aynı zamanda genel öfke problemleriniz varsa ve şimdiye kadar çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkmadığı için ve çevrenize zarar vermediğiniz için tedavisini erteliyorsanız, sizin için öfkenizi en yüksek notaya çıkarabilecek uyarıcıyla karşılaştığınızda hiç beklemediğiniz bir tepkiyle ve tepkinin kötü sonucuyla karşı karşıya kalmak zorunda kalabilirsiniz.     

Öfke tedavi edilmesi gereken bir durumdur çünkü öfke problemi olan bireyler çevresindeki insanlarla iletişim kurmaktan kaçınır ve aynı zamanda kaynağını bilmediği problemlerle yüzleşmekten kaçar. Öfkenin bir tedavi yöntemi de problemlerin kaynağını bulmaktır, bu problemlerden kaçmak bireyin daha kötü tepkiler vermesine neden olabilir.  

 

Kendi kendinizi frenleyebileceğiniz öfke kontrolü teknikleri de vardır.

 

  • Düşünme şeklinizi değiştirmek:  Öfkenizi ifade etme şekliniz öncelikli olarak düşünme şekli ile alakalıdır. Bu yüzden daha rasyonel düşünme şekline odaklandığınız zaman, öfkenizi karşınızdakilere aktarırken daha rasyonel seviyede aktarabilirsiniz. 

 

  • Problemi çözmek:  Öfkenizin kaynağı gerçek bir problemse, öfkenizle problemi çözemezsiniz. Bunun yerine çözüm yolu arayıp, problemle rasyonel bir şekilde baş etmelisiniz. 

 

  • Rahatlama teknikleri: Psikolojik rahatsızlıkların neredeyse çoğunda kullanılan rahatlama teknikleri beyni kontrol altına almanın gizli bir yoludur. Aynı şekilde öfke problemleriniz için de rahatlama tekniklerine başvurmalısınız. Öfkelendiğinizi hissettiğinizde veya genelde öfkelendiğiniz bir durumla karşılaştığınızda geri çekilip, nefe alışverişinizi kontrol altına alıp kendinize hem durumla ilgili hem de üzerinizdeki öfkeyle ilgili yatıştırıcı, sakinleştirici cümleler kurmalısınız. 

    • Aynı zamanda stresli, öfkeli hissettiğinizde kendinizi yatıştırmak için başvuracağınız bir egzersiz bulmak da yardımcı olmaktadır. Yoga, yavaş hareketler içeren egzersizler hatta belki bahçede atacağınız iki tur sizi yatıştırmaya yardımcı olacaktır.

 

  • Kendi kendinize edeceğiniz yardım dışında size bir psikolog da yardımcı olabilir. Psikologlar terapi adı verilen konuşma yöntemiyle öfkenizin yönetimi hakkında size yardımcı olabilmektedir. Öfke kontrolü veya yönetimi, hayal kırıklıklarınızı ve problemlerinizi nasıl erken teşhis edeceğinizi ve sonra bunları nasıl çözeceğinizi öğretecektir. Problemlerin kaynağını erken teşhis edebilmek tedavisinde önemli bir yere sahiptir çünkü bu öfke patlamalarının kaynağını içeren bir uyarıcıya maruz kaldığınızda öfke seviyenizi ayarlayabilme yeteneğine sahip olacaksınızdır. Ayrıca öfke kontrolü tedavisinde ilaç genellikle kullanılmaz, verilen ilaçlar ileri seviye öfke kontrolü için etkilidir. Başlangıç seviye tedavide tavsiye edilmez. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)