Öksürüğüm Kesilmiyor, Ne Yapabilirim?

Öksürük aslında solunum yollarının bekçisidir. Solunum yollarına kaçan yabancı madde, sekresyon gibi durumlarda bir uyarı mekanizmasıdır. Ama, uzun sürdüğünde çok rahatsız eder; nefes almayı güçleştirir, göğüs ağrılarına neden olur ve bazen de geceleri uyutmayacak kadar şiddetli olur.

Birisinin derin nefes alınca öksürüğünün başlaması, gülerken öksürük nöbeti ile boğulacak gibi olması, soğuk ve kuru ortamlarda kriz şeklinde öksürme ataklarının gelmesi, sessizlik gereken bir durumda öksürmeden duramaması, birşeyler yerken veya içerken öksürük gelmesi önemli bir sağlık sorununun habercisi de olabilir.

Bazen bu öksürük nöbetleri o kadar şiddetli olur ki hastanın göğsünde veya karnında ağrı, kaburga kırıkları, gözde kanama, idrar kaçırma ve hatta akciğerde patlama bile yapabilir. 

Bu tür ciddi durumlarda ilk akla gelmesi gereken şey astım, KOAH veya reflü (GÖR, gastroözofajial reflü hastalığı) gibi bir hastalığın varlığı veya postnazal akıntı dediğimiz burun arkasından kronik sinüzite bağlı geniz akıntısı ve burun tıkanıklığının olmasıdır. 

Öksürüğün nedenini bulmadan tedavisi mümkün değildir. Öksürük kesici ilaçlar geçici çözümdür, ilaç kullanmayınca tekrar şikayetler ortaya çıkacaktır. Ama kısa süreli üst solunum yolu enfeksiyonu veya grip gibi durumlarda ıhlamur gibi bazı bitki çayları, ılık su-süt, karabiberli-ballı ılık su gibi karışımların da faydası olacaktır. 

Kronik öksürüğün sebebini bulmak ve tedavisini yapmak bazen zaman alabilir. Hastanın tüm kullandığı ilaçların gözden geçirilmesi gerekir. Bazı tansiyon ilaçları öksürük yapabilir, göz damlalarının bazıları öksürüğü arttırabilir, astım için kullanılan ilaçların bazıları da öksürüğü tetikleyebilir. Öksürük yapabilecek solunum veya kalp hastalıklarının da tek tek gözden geçirilip elenmesi gerekir. 

Tedavisinde de nedene dayalı tedavi veya ampirik tedavi dediğimiz iki yöntem vardır. Bu iki yöntemin kombine kullanılması daha etkilidir, ama yine de şikayetlerin düzelmesi bazen iki ayı bulabilir. Öksürük çok uzun sürdüğünde de öksürük refleksi aşırı duyarlılığı gelişeceği için şikayetlerin rahatlaması daha uzun zaman alacaktır. 

Bütün bu yapılanlarla hala sebep bulunamamışsa tomografi veya bronkoskopi gibi solunum yollarına ışıklı cihazla bakılması gibi ileri işlemler gerekebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrfan Uçgun Göğüs Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)