Tatil sezonu, yeme-içme, eğlence derken eylülün gelişiyle hepimizde farklı bir telaş başlar. Özellikle de çocuklu aileler için bu ay, okula dönüş ile birlikte bir çok konuda hazırlık gerektiren bir zamandır. Tatil boyunca daha özgür bir dönem geçiren çocuklarımız için disipline girme vakti gelmiştir. Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları açısından da kuralları bozmamak gerekir. Sonbaharın gelişiyle beraber artan enfeksiyonları düşündüğümüzde, okula devamlılığın sağlanması ve genel sağlığın korunması açısından iyi planlanmış, doğru bir beslenme modeli benimsenmelidir. Bu çağdaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, öğrenme yeteneklerini artırmada ve başarı oranlarının yükselmesinde oldukça önem taşır.
İyi bir başlangıç için KAHVALTI ŞART !
Araştırmalar kahvaltı yapan çocukların derslerinde daha iyi konsantre olduklarını , fiziksel ve mental işlevlerinin daha iyi olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda kilo fazlalığı görülme oranı daha azdır. Bu yüzden çocukların mutlaka besleyici bir kahvaltı ile güne başlamaları sağlanmalıdır.
Yemek zamanı paylaşımların arttığı aile için en önemli öğündür. Çocuklara besleyici besinleri yemelerini söylemekle bunu göstermek çok daha iyi etki yaratmaktadır. Hem de bu onlara sosyal davranış için olumlu bir model oluşturur.
LEZZET ÜÇGENİ konusunda dikkatli olun !
Hazır ürünlerde bolca kullanılan “yağ, şeker ve tuz” üçlüsünün oluşturduğu besinlerin tüketim sıklığını sınırlandırın.
Evde cips, çikolata,şeker, gofret, bisküvi, gazlı içecekler, hazır meyve suları bulundurmayın.
Bu besinleri sağlıklı alternatifler ile dengelemeyi önerin.
Beslenme Çantası için öneriler
FAST-FOOD tüketimlerini sınırlandırın.
Çocukların vazgeçilmezi fast food besinlerin seçimi , tüketim sıklığı ve porsiyonu konusunda verdiğiniz karara sadık kalın. Mümkün olduğunca çocukları sağlıklı alternatiflere yönlendirin.
İyi bir model olun.
Çocuklar her zaman çok iyi birer gözlemcidirler. Bu açıdan benimsetmek istediğiniz şeyleri davranışlarınızla da desteklemelisiniz.