Okula Hazır Mıyız?

Yazar Ayşen KayaPsikolog • 7 Nisan 2021 • Yorumlar:

Eylül ayının gelmesiyle beraber tatil süreci bitip okul süreci başlamaktadır. Çocukların tatilden çıkıp bu maratona başlaması için ufak bir adaptasyon sürecine ihtiyaçları olacaktır. Ve bu sürecin bitiminde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edeceklerdir.

Okula ilk defa başlayacak olan miniklerimizin adaptasyon süreci biraz daha uzun sürebilir. Bunu sebebi daha önce hiç yaşamadıkları bir deneyimi ilk defa yaşayacak olmanın verdiği kaygıdır. Bu dönemde bir okulun önünden geçerseniz bazı çocukların ailelerine sıkı sıkı sarıldıklarını ve gitmek istemediği için ağladıklarını görebilirsiniz. Her çocuğun yeni bir duruma ortama adapte olma süreci farklıdır. Okulun ilk günü çocukların ağlaması, korkması yeni bir ortama girmenin ve neler olacağını bilmemenin verdiği kaygı ve korkudan kaynaklanır. Bu durum oldukça normaldir. Burada çocuğumuza onu anladığımızı hissettirmeli ve kaygı durumunu en aza indirmeye çalışmalıyız.

Çocuğun ilk gün kaygılanmaması için önceden okulunu, sınıfını gösterebilirsiniz. Böylece Okulun ilk günü nereye gideceğini bilmek onu rahatlatacaktır. Önden okul ile ilgili bilgi vermek, kitap okumak, okul ile ilgili filmler izletmek  nasıl bir ortamla karşılaşacağını bilmesinde böylece de rahatlamasında etkili olacaktır. Ama çocuğunuz okula girmemekte ya da sizin de yanında olmasını istemekte devam ediyorsa ona güven vermeliyiz. Okul yönetimi ile işbirliği içerisinde ilk gün sınıf kapısında dada sonra aşama aşama bahçede ve bu beklenen süreyi azaltarak sizin okulda olmanız çocuğunuzun okula ve size güven duymasını sağlayacaktır. Bu süreçte çocuğunuzdan habersiz okuldan gitmek onun  çocuğunuzda tekrardan  kaygı seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve kendisini terk edilmiş hissedebilir. Eğer  okuldan gitmeniz gerekiyorsa bunu çocuğunuza anlatıp ona haber vererek gitmek daha sağlıklı olacaktır. Bu süreç biraz zorlu geçebilir. Lütfen çocuğunuza sevgi ve sabırla yaklaşın . Öfke bu süreci zorlaştırmaktan başka bir sonuca ulaştırmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşen Kaya

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al