Okula Hazır Olma

Yazar Bahar Dıramalı TekePsikolog • 31 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Okullar “ha açıldı ha açılacak, yüz yüze mi, uzaktan mı olacak?”, soruları ve karmaşaları süredursun, özel okullar telafi ya da başlangıç adı altında uzaktan eğitime başladılar bile. Devlet okulları için ise bu tarih 31 Ağustos.

Elbette kişisel kararlardan öte bir yolculuk bu kısım. Ülkemizdeki salgın sürecinin yönetimine göre planlanmakta.

Benim bahsetmek istediğim kısım çocukların okula hazır olması sürecine bakışımız. Önümüzde belirsiz bir zaman dilimi varken, uzaktan eğitimin her çocukta verimliliği değişiyorken bir de okula yeteri kadar hazır olmama durumu varsa işler daha karmaşık olabilir. O nedenle henüz vakit varken çocuğumuzun ilkokula hazır olup olmadığını daha iyi ele almak gerektiğini düşünüyorum.

Unutulmamalı ki okula hazır olmak sadece belirli bir yaşı tamamlamak ve bilişsel olarak okumaya hazır olmak değil; belirli bir süre bir işi takip edebilecek dikkat gelişimini göstermek, öz bakım konusunda bağımsızlaşmak, duygusal olarak problem çözebilme ve bağımsız hareket edebilme becerilerine sahip olmak, ince motor ve kas gelişiminin belirli bir süre yazmayı sağlayacak düzeyde olması gibi pek çok alanda birden hazır olmayı gerektiren bir konudur. Boy ve kilosu yaşıtlarından önde olduğu halde, kas gelişimi, duygusal gelişimi yaşında ya da belki geride olan birçok çocuk okula erken başlayabilmekte ve bu da tüm okul hayatını etkilemektedir.

O nedenle tek bir bakış açısı yerine çoklu değerlendirme sonrasında karar almanın daha yararlı olacağı inancındayım. Ebeveyn kendi çocuğunu yanlı (olumlu ya da olumsuz yönde) değerlendirebilir, kreş ya da anaokulu öğretmeni gelişimini izlemiş ve ilerleme gördüğü için hazır olarak kanaat bildirebilir. Ancak gelişimdeki ilerleme hazır olmak için yeterli olmayabilir. O nedenle bir de tarafsız bir gözle ele almak ve test sonuçları ile yeniden değerlendirerek yol almak çok daha iyi olacaktır.

Bu anlamda aile ile yapılan görüşme, çocukla yapılan gözleme ek olarak uygulanan Marmara İlköğretime Hazır Oluş Testi’nin kıymetli bilgiler sağladığını düşünüyorum. 

Eğitimin alıştığımız şekli değişiyor elbette. Salgın bize eğitimin farklı biçimlerini de öğretti. Ancak anaokulu, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocukların bahçesinde koşabildiği okullarında sağlıkla eğitim görebilmelerinin de yeri bambaşka tabii ki.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)