Okula Uyum

Yazar Hazel Özçelik • 27 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Okul bahçesindeki arkadaşlıklar öğrencinin hayatının geri kalanında kurduğu sosyal ilişkilerin temelini oluşturur. Arkadaşlık ilişkilerinde sosyal becerileri öğrenen çocuk hayatı boyunca sahip olabileceği en kritik sürecin temelini atar.

Bazı çocuklar zaman zaman uyum sağlamakta zorluk çekebilirler. Bu bir oyuncağı paylaşmak da olabilir ya da oyun içinde yaşanan bir anlaşmazlıkta olabilir.

Eğer çocuğun sosyalleşmekten çekindiğini gözlemliyorsanız sosyal becerilerini geliştirmek için yapılacak bazı adımlar mümkündür.

Bunlar;

Konuşun.
Sosyal beceriler tüm çocuklarda doğuştan gelmez. Çocuğunuzun akranlarıyla etkileşim kurmakta zorlandığını fark ederseniz, ailece oyuncakları sırayla almayı ve paylaşmayı vurgulayın ve arkadaşlarının da aynı davranışı beklediğini açıklayın.

Rol çalışmaları yapın.

Bazı çocuklar, akran çatışmasını çözmek için farklı stratejiler uygulamak isteyeceklerdir. Bu gibi durumlarda rol oynama çok yardımcı olabilir. Rehberliğe ihtiyaç duyan çocuklar için uygun senaryoları seçmek ve bunları uygulamak için ailenin okul rehberlik servisi ile çalışması destekleyici olacaktır. 

Öğretmen ile iletişimde olun.

Öğretmenler, çocuğunuzun akran etkileşimleri hakkında daha iyi bir fikir verebilir ve ikili ilişkileri desteklemek için size yol gösterici olabilir.

Planlı oyun saatleri organize edin ve gözlemleyin.

Çocuklar yaşayarak öğrenirler. Bu nedenle sosyalleşme pratiği yapmalarına izin vermek çok önemlidir. Oyun saati bittiğinde pekiştirmek istediğiniz iyi davranışlara odaklanın ve övün. Örneğin; 'Arkadaşını en sevdiğin oyuna dahil etmen çok güzeldi.' diyebilirsiniz.

Utangaç çocuklara destek olun.

Bazı çocuklar doğal sosyal kelebeklerdir, bazıları ise yeni durumlara ısınmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Her çocuğun grup lideri olma beklentisi gerçekçi değildir, bu yüzden çocuğu zorlamaktan kaçının. Sosyal ilişki kurmada zorluk çekenleri ayrıştırmak yerine gruba rahatsız etmeden dahil etmeye çalışın.

Her çocuk farklıdır

Sessiz zaman geçirmeyi veya küçük gruplar halinde olmayı tercih eden bir çocuk, diğer çocuklardan kaçmak istiyor demek değildir. Çocuğun ne ile baş ettiğini anlama ve beklentileri buna göre belirlemeniz önemlidir. 

Sosyal beklentileri bir kenara bırakın.

Çocuğun çoğu zaman bir veya iki iyi arkadaşa ihtiyacı vardır. Sınıflarının en popüler çocuğu olmaları konusunda endişelenmek çocuğun bu konuda kendini yetersiz hissetmesine, kaygılanmasına ve son aşamada sosyal ilişki kurmaktan çekinmesine neden olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)