Okula Uyum Süreci

Yazar Emine Çınar • 12 Aralık 2023 • Yorumlar:

2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için okul zilleri tekrar çalmaya hazırlanırken okulların açılması birçok aileyi mutlu ederken birçok aileyi de endişelendirmektedir. Covid-19, okula uyum süreci, biten yaz tatili ve okula gitmek istememek...

OKUL OLGUNLUĞU

Okula hazır olan bir çocuk başarıyı da beraberinde getirir. Bir hafta sürecek olan Okula Uyum Haftası ile çocuklar adaptasyon sürecine başlamış olacaklardır.

Okul çocuğun evden ayrılıp gittiği ilk sosyal ortamdır. İlk gün ile birlikte yeni arkadaşlarının ve öğretmenlerinin olduğu bir ortama girmek bazı kaygıları beraberinde getirebilir. Bu kaygılar ile anne-baba, bakımverenler olarak ilk yapılması gereken çocuğun duygusunun kucaklanmasıdır. Zorlandığı noktalar var ise ne kadar zorlandığını anladığımızı bilmesi çocuğunuza iyi gelecektir.

Bu süreçte çocuğunuzun sınıfını, arkadaş ve öğretmenlerini tanıması, bahçe, oyun ya da etkinlik  alanlarında vakit geçirmesi, arkadaşları ile oyun oynaması çocuklar arasındaki bağların gelişmesine  yardımcı olacaktır. Keyif alınan etkinlikler ile çocukların olumlu duygular geliştirmesi okula uyum  sürelerini hızlandırmaktadır.  

UYKU RUTİNİ 

Uzun bir süre evde olan çocuklar tatil döneminden okula dönerken uyku düzeni açısından zorlu bir  dönem yaşayabilir. Uyku rutini oluşturarak her zamanki yatış saati günden güne öne çekilerek; yatış saati öncesi pijamalarını giyme, diş fırçalama ve yatağa girme gibi bir rutin ile uykuya geçişleri  kolaylaşır ve uykuya hazırlık biraz daha hızlanmış olur.  

Uyanma saatlerinin okula uygun bir şekilde düzenlenmesi yaz tatilinden okul düzenine geçilmesi  için faydalı olacaktır. Uyum Haftası ile uyanıklık süreleri ve aktivite saatleri de okul düzenine göre  ayarlanarak okul ve ev arasındaki denge sağlanmış olur.  

BESLENME VE SAĞLIK 

Özellikle Covid-19 döneminde okul öncesi çocuk takibi muayeneleri ile birçok hastalıktan önceden  haberdar olabilirsiniz. Okula başlamadan önce boy, kilo, tansiyon, göz, kan değerlerlerinin  ölçülmesi, bağışıklık durumunun kontrol edilmesi, demir düzeylerine bakılması çocukların  gelişimlerine destek olurken varolan değişimlerin de görülmesini sağlar. 

Kansızlık veya demir eksikliği çocuklarda dikkat eksikliği, halsizlik ve algılama sorunlarına neden  olabiliyor. Okul başarısı ve sosyal hayatın içinde olumlu yönde ilerlemeleri için tam kan tahlili ile  birçok enfeksiyon ve dikkat dağınıklığına neden olabilecek uyarıcılar fark edilebilir.  

Laboratuvar Testleri, Göz ve Diş Muayeneleri yaptırmak dışında bebeklik döneminden sonra  tekrarlanmamış ise İşitme Testlerinin de yapılması sağlıklı bir eğitim dönemi için atılan bir adım  olacaktır.  

Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Okula  gelmeden önce tıpkı uyku rutini gibi bir beslenme rutini oluşturmak; ilgi çekici tabaklar, sade ve  besleyici bir kahvaltı öğünüyle güne başlamak dikkat ve konsantrasyon açısından yararlı olacaktır.  

Yemek yemede yaşanan problemlerde öncelikle çocuğun neye ihtiyacı olduğuna bakılmalıdır.  Çocuğum bana ne anlatmak istiyor? Bu bir beslenme/iştah problemi mi yoksa farklı bir problemin  habercisi mi?  

Yemek yeme problemlerİ için sevilen yiyeceklerin sunulduğu tabaklarla başlayarak; çok sevilen  yiyeceklerin yanına çok az porsiyonlarla besleyici yiyeceklerin eklendiği ve zamanla besleyici  yiyeceklerin porsiyonlarının büyüdüğü ve sevilen yiyeceklerin porsiyonlarının küçüldüğü tabaklar  beslenme rutini oluşturmaya yardımcı olabilmektedir.  

PSİKOLOJİK DESTEK  

Çocuklar bu süreçte duygularını ifade etme konusunda başarılı olamayabilirler. Yenilikler ve  değişimlere uyum belirli bir zaman alabilir. Çocukların kendilerini güvende hissedecekleri  ortamların yaratılması, duygularını açtıklarında onları koşulsuz kabul ederek dinlenmesi çocukların  kendilerini ifade etmesine ve akıllarındaki soruların cevaplandırılmasına yardımcı olacaktır.  

Değişimin çocuklarınız için normal olduğunu kabul etmek, zorlandığı noktalarda desteklemek, ne  hissettiklerini anlayabilmek aile içinde bağlarınızın güçlenmesine destek olacaktır.  

Yaşadığınız süreç belirli bir süreyi kapsayacak. Okulun ilk günlerinde yaşanan uyum problemleri  zamanla uyuma dönüşecektir. Bu süreçte çocuğunuzla iletişimizi arttırmanız uyumu  güçlendirecektir.  

Eğer uzun süren bir uyum problemi, kaygı, davranış değişimleri, duygu durumu etkileyen belirtiler  ile baş ediyorsanız bu konuda profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)