Olmanız Gereken Kiloyu Hesaplama

Yazar Esma Kurt GüneşDiyetisyen • 25 Ocak 2021 • Yorumlar:

İdeal kiloyu hesaplamak için beden kitle indeksinden yararlanılır. Peki, nedir beden kitle indeksi?

Beden kitle indeksi (BKI) , yetişkin bir insanın ağırlığının boyuna göre ideal aralıkta olup olmadığını gösteren bir parametredir. Dünya Sağlık Örgütünün 2017 yılı verilerine göre Türkiye, obezite sıralamasında dünya 4.’sü, Avrupa 1.’si. Türkiye’de her 3 kişiden 1’nin obez olduğu belirtildi. Cinsiyete göre dağılımda ise obez kadınların sayısı, erkeklere göre çok daha fazla. Peki, siz BKI değerinize göre hangi aralıkta olduğunuzu biliyor musunuz? Çok basit bir formülle hesaplamak mümkün. Kilonuzu, boyunuzun karesine bölerseniz BKI değerinizi hesaplamış olursunuz. Yani;

BKI= AĞIRLIK / BOY2(kg/m2)

BKI SINIFLANDIRMASI kg/m2

Zayıf                               <18,5

Normal                          18,5 – 24,9

Hafif şişman                 25 – 30

Şişman(obez)               ≥30

BKI sınıflamasını kısaca yorumlayalım. Ağırlığınızı ,boyunuzun karesine böldüğünüz zaman çıkan aralık, hangi sınıflamaya giriyorsa siz o gruptasınız demektir. BKI değerleri 25 – 30 (kg/m2) aralığında olan hafif şişman grubundaki bireyler, kilonuzu kontrol altına alamazsanız, şişman yani korkutucu ifadeyle obez olma yolunda ilerliyorsunuz. Obez olan her anne ve babanın genelde çocuğu da ya şişman ya da obez grubundadır. Çünkü yeme davranışını çocuklara öğreten kişiler de yine anne ve babadır. Çocuk aile bireylerinin ne yediğini görürse o da doğal olarak onu yiyecektir. Elinizde kola şişesi olursa kola, su şişesi olursa su şişesi görürsünüz. 

Unutmayın ki verilemeyecek hiçbir kilo yoktur. Sadece kilo verme konusunda bir adıma ihtiyaç vardır. Sağlığınızı ertelemeyin, sağlıklı beslenmeye veya sizin tabirinizle diyete başlamanın günü yoktur. Yeter ki bir beslenme uzmanına gidin ve ailece yeme davranışlarınızı düzeltip, ideal kiloya gelmeye niyet edin. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)