Omurga Sağlığı ve Hastalıkları Yediden Yetmişe

Omurga sağlığı ve hastalıkları yediden yetmişe tüm yaş gruplarındaki insanlarda görülebilen ve hayat konforunu ciddi manada etkileyen rahatsızlıklardır. Konuyla ilgili tecrübelerini ve tedavilerini bizlerle paylaşan Acıbadem Kayseri Hastanesi ortopedi doktorlarından Yrd.Doç.Dr. Fatih Karaaslan omurga problemlerinin hem çocukluk çağında hem de ilerleyen yaşlarda görülebileceğini belirtti.

Çocuklarda görülen omurga problemlerinin başında “skolyoz” denilen omurga eğriliğinin olduğunun altını çizen Dr. Karaaslan şunları iletti; ‘’Genellikle gelişme çağının başlangıcında, çocukta omuz asimetrisi, sırtın bir bölümünde kabarıklık, kalçaların aynı seviyede olmaması, kamburluk gibi bulgular anne ve baba tarafından fark edilmektedir.’’

Çocuklarda skolyoz hastalığını, ilk fark edebilecek kişilerin, ebeveynler olduğunu belirten Dr. Karaaslan ilerleyici olabilen bu hastalığın tehlikeli durumlara yol açabileceğini anlattı ve ‘’Hafif derecedeki omurga eğrilikleri çocuğa herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde; tedaviye dirençli bel ve sırt ağrıları, solunum yetmezliği, çeşitli enfeksiyonlar ve kalpte ritim bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle skolyozun erken evrede teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir. Skolyoz teşhis edildiğinde, çocuğun gelişim süreci mutlaka takip edilmelidir.’’ dedi.

Skolyoz konusunda deneyimlerinden bahseden Dr.Karaaslan ; korse, tedavisi rehabilitasyon ve benzeri cerrahi dışı tedavilere rağmen eğrilikteki ilerlemenin hızlı olduğu hastalarda cerrahi müdahalenin gerekebildiğini anlattı.

Aynı zamanda ileri yaş grubunda omurgada pek çok hastalık ortaya çıkabildiğini ileten Dr.Karaaslan ; şiddetli ağrılar, yürüyememe ve merdiven çıkamama gibi şikayetlerle kendini gösteren bel omurlarında oluşan kayma, kireçlenme ve kemik erimesine bağlı omurga yükseklik kayıplarında da güncel yenilikler ışığında doğru zamanda doğru şekilde müdahale ile yaşam konforunu artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatih Karaaslan Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Fatih Karaaslan

Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al