Omurga Tümörleri

Yazar Ali Genç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Cerrahi Tedavi Yöntemleri: Vertebra tümörlerinin cerrahi tedavisi, tümörün tipine, boyutuna, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Cerrahi tedavi kararı verirken şunlara dikkat edilir;

1- Hastanın yaşı; İleri yaşlı hastalarda daha palyatif ve koruyucu (konservatif) tedaviler tercih edilir.

2- Tümörün yerleşimi; omurgadan mı, omurilikten mi veya omurilik zar veya sinir köklerinden mir kaynaklandığına bakılır. Her bir durum da ayrı bir cerrahi yaklaşım gerekecektir.

3- Metastaz hastalarında hastalığın yaygınlık derecesi; ilerlemiş kanser vakalarında yaşam beklentisi düşükse radikal tümör cerrahileri düşünülmez ve hastanın ağrı ve felç durumunu ortadan kaldırmaya yetecek cerrahi teknikler tercih edilir.

4- İyi huylu (selim) tümörlerde tümörün tamamının çıkarılması planlanır.

5-Omurganın ön tarafına (omurlara) mı arka tarafına mı yayılmış olduğu; tümör, ön kolon dediğimiz omurların ön gövdesinde ortaya çıkmış veya buraya ilerlemişse korpektomi dediğimiz omurun ön gövdesinin çıkarılması gerekir ve buda bazen genel cerrahi bazende göğüs cerrahisi ekiplerinin devreye girmesine sebep olur (karın veya göğüs duvarının açılması için). Omuriliğin arkasına veya omurların arka kanatlarına (laminalar) yerleşen tümörlerde standart yaklaşımla basit laminektomi yöntemi uygulanabilir.

6-Tümörün kaç seviye omurgayı etkiledğine bakılır. Kısa seviyelerde stabilizasyon teknikleri gerekmezken iki seviyeyi aşan tümörlerde vida implantlarıyla stabilizasyon uygulanması gerekebilir.

7-Sinir kökleri veya omuriliğe bası varlığı; bu durumda cerrahi sırasında nöromonitorizasyon ile anlık nörofizyolojik kayıt yapılması gerekir.

8-Hastada nörolojik kayıp olup olmadığına ve başka cerrahi dışında tedavilere yanıt verip vermediğine bakılır.

Cerrahi müdahale, tümörün tamamen çıkarılması veya kısmi olarak alınması (debulking) şeklinde olabilir ve değişik cerrahi teknikler uygulanabilir. İşte vertebra tümörlerinin cerrahi tedavi sürecinde uygulanan bazı yöntemler:

Laminektomi: Bu prosedürde, omurga kemiklerinin arkasındaki laminalar (kemik çatılar) kısmen veya tamamen çıkarılır. Bu, omurilik üzerindeki basıncı azaltır ve sinir köklerine daha fazla alan sağlar. Bu yöntem bel fıtığı ameliyatında uygulanan tekniğe benzerlik gösterir.

Vertebrektomi: Tümör, omurilik kanalına baskı yapıyorsa veya omuriliği sıkıştırıyorsa, etkilenen vertebranın (omurga kemikleri) çıkarılması gerekebilir. Bu işlemde, etkilenen vertebranın bir kısmı veya tamamı çıkarılır ve boşluğun doldurulması için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Kemik veya titanium mesh denen implantlar kullanılabilir. Genellikle korpektomi sonrası omurga yan (lateral) veya arkadan (posterior) stabilizasyon ve füzyon teknikleriyle desteklenir.

Stabilizasyon ve Füzyon: Omurilik tümörlerinin cerrahi tedavisinde, omurganın stabilitesini sağlamak için stabilizasyon ve füzyon prosedürleri uygulanabilir. Bu prosedürlerde, tümörün çıkarılması veya kemik kaybının olduğu bölgelerde çıkarılan kemiklerin yerine implante edilen metal (titanium alaşımlı )plaklar, vidalar veya çubuklar kullanılır. Bu şekilde omurga stabilizasyonu sağlanır ve omurların kaymasının önüne geçilir.

Greft ile Rekonstrüksiyon: Eğer bir vertebranın çıkarılması gerekiyorsa, boşluğun doldurulması için farklı materyaller kullanılabilir. Bu materyaller arasında kemik greftleri, metal implantlar veya yapay kemik materyalleri bulunur. Bu yöntemlerle omurilik kanalının genişletilmesi, omuriliği sıkıştıran tümörlerin çıkarılması sonrası omurganın dengesi ve taşıma gücü zayıflar. Omurganın gücünün tekrar sağlanması için bazen kemik ama genelde titanium alaşımlı implantlar kullanılarak omurganın dengesi ve yük taşıma kabiliyeti tekrar sağlanır.

Kemik Güclendirici Cerrahi Yöntemler: Bazı vertebra tümörleri, kemik zayıflığına neden olabilir ve omur kırıklarıyla ortaa çıkabilirler. Bu durumda, vertebroplasti ve kifoplasti gibi kemik güçlendirici kapalı cerrahi tedaviler hem kırılan kemiği güçlendirir hemde kırığa bağlı gelişen omurga kamburlaşmasını (kifoz) düzeltebilir. Bu girişimsel tedaviler ameliyathanede hareketli röntgen cihazları yardımıyla hastanın genel sağlık durumuna göre lokal anesetzi altında veya genel anesetezi altında yapılabilir.

Cerrahi tedavi, genellikle omurga tümörlerinin semptomlarını hafifletmek, basıncı azaltmak, sinir sıkışmasını gidermek ve omurga stabilitesini sağlamak için kullanılır. Her cerrahi müdahale hastaya özgü olacaktır ve cerrahi planlama sürecinde bir onkolog ve cerrah tarafından detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde rehabilitasyon, fizyoterapi ve takip önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)