Omurga ve Dar Kanal Tedavisi

Yazar Hidayet AkdemirBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Mart 2020 • Yorumlar:

Omurilik kanalındaki kemik yapılarının, ligamenlerin kalınlaşması veya disk dokusunun bozulması gibi nedenlere bağlı olarak omurga kanalının daralmasıdır.
Dar spinal kanal genel karekteristikleri: bu hastalık doğuştan, sonradan ve gelişimsel olarak 3 ayrı tipte oluşabilir. Genellikle ileri yaş  nüfusu da olmak üzere bazende orta yaş bireylerde görülebilir. Her iki cins de eşit sıklıkla görülmektedir. Dar kanal santral ve lateral olmak üzere omurilik kanalını etkileyerek iki ayrı bölgede görülebilir.  Bu hastalık primer, sekonder ve kombine dar spinal kanal olmak üzere 3 alt gruba ayrılır. Primer (birincil) dar kanal genellikle doğuştan omurganın yapısal anomalileri veya doğum sonrası gelişimsel omurga deformitelerine bağlı ortaya çıkar. Doğuştan dar kanalı olan hastaların omurgaların yapıları kısa ve eklemleri içe dönük olması bu hastalığın oluşumunda önemli bir nedendir. Ayrıca, bu hastalarda omurga kanalın ön ve arka çapının 10 mm altında olduğu, gelişimsel dar kanalı olan hastaların ise, omurga kanal çapının normal olmasına rağmen, omurganın arka elemanları (laminalar,eklemler) kalındır, ayrıca ligamenlerin kalınlaşması veya kireçlenmesi gibi nedenlerden dolayı omurga kanal çapı daralmaktadır böylece dar kanal  hastalığı şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Doğuştan omurga kanal darlığı en sık akondroplazi gibi iskelet sistemi hastalıklarında görülürken, sonradan  dar kanal görülenlerde, ligamenlerin kalınlaşması veya kireçlenmesi, fıtıklaşmalar ve eklemlerin spondilolizis nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Dar kanal şikayet ve bulguları: En sık şikayeti dar kanal şikayet bel ağrısı ve özellikle yürüme esnasında ortaya çıkan bacaklarda uyuşmalardır. Bu ağrılar ve uyuşmalar özellikle hastanın duruş pozisyonu ile ortaya çıkmaktadır. Omurganın çapının daralması sonrası omuriliğin içerisindeki sinirlere özellikle arkaya eğilmede sıkışması sonrası sinirlere az kan gitmesi sonrası ortaya çıkmaktadır. Bu karekteristik şikayeti hastalar özellikle yol yürümekle bel ve bacağında ağrı ve uyuşmalar ortaya çıktığını bu yüzden bir müddet oturup dinlenmek zorunda kaldığını sonra tekrar yürüyebildiğini anlatırlar. Bu karekteristik şikayete omurga dar kanalında çok önemli şikayettir. Bundan sonraki nörolojik bulgu ise motor güçsüzlük ve uyuşukluktur. Çok nadiren ise idrar kaçırma ve tutamama gibi şikayetler görülebilir.
Omurga dar kanal teşhisi:
Detaylı nörolojik muayene sonrası görüntüleme testlerinden;
 1: Omurga dinamik grafileri
 2: Bilgisayarlı Tomografi (BT) tekniği
 3: Magnetik Rezonans görüntüleme (MRG) tekniği
 4: EMG: Dar kanal ile karışan hastalıkları ayırd etmede yardımcı bilgiler sunmaktadırlar
  Omurga Dar  kanal tedavisi
 Kanal darlığının teşhisinde öncelikle iyi bir anemnez, detaylı nörolojik muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri oldukça önemlidir. Öncelikle hastanın şikayetleri ve nörolojik şikayet ve bulguları görüntüleme teknikleri ile uyumlu olup olmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir. Doğru teşhis tedavi başarısını etkileyen en önemli faktördür. Dar kanal tedavisinde iki tip tedavi seçeneği vardır:
 1: Tıbbı tedavi (Konservatif tedavi)
 2: Cerrahi tedavi 
Mutlak cerrahi endikasyonun olmayan omurga dar kanal  durumların da tıbbi tedavinin uygulanması ve bu tedavinin başarısız olduğu olgularda cerrahi tedavinin yapılması daha çok tercih edilmesi gereken yöntemdir. Tıbbı tedavide (istirahat, analjezik, myorelaksan ve  diğer fizik tedavi teknikleri uygulanmaktadır.

 

Cerrahi tedavi : İlerleyici nörolojik bulguları olanlar ve idrar sfinkter bozukluğu olan dar spinal kanal olguların da mutlak cerrahi endikasyonu oluşturmaktadır. Tıbbı tedavi ile hasta yol yürüme mesafesi kısalanlar veya bu şikayetleri yaşam koşullarını olumsuz etkiliyorsa mutlak veya nispi dar kanalı olan olgular cerrahi tedavi  alternatif bir tedavi seçeneğidir. Cerrahi tedavi sonuçları omurga kanal darlığı tipine ve uygulanan cerrahi tekniğe göre değişmektedir.

Sonuç olarak omurga dar kanalı olan hastalar bel ağrısı, bacaklarda ağrı ve uyuşmalar en sık şikayetler olup tıbbı tedavi seçenekleri uygulandığında şikayetleri iyileşmeyen hastalara alternatif tedavi olarak cerrahi mikrodempresyon ameliyatları önerilebilir. Cerrahi mikrodekompresyon ameliyatı öncesi doğru tanı konulup ve omurga dar kanalı taklid eden hastalıklardan ayırt edilmelidir. Cerrahi  tedavi sonuçları uygun hastalarda kullanılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hidayet Akdemir Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)