Omurilik Kaynaklı Schwannoma (Spinal Schwannoma)

Yazar Ali Genç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Spinal schwannomlar, spinal sinirlerin yüzeyinde bulunan Schwann hücrelerinden kaynaklanan tümörlerdir. Diğer adı nörinomdur. Schwann hücreleri, sinir liflerini izole eden ve koruyan hücrelerdir. Schwannomlar genellikle iyi huylu (iyi dereceli) tümörlerdir, nadiren kötü huylu olabilirler.

Kimlerde Görülür: Spinal schwannomlar her yaşta görülebilir, ancak genellikle orta yaşlı yetişkinlerde ortaya çıkar. Neurofibromatosis tip 2 (NF2) adlı genetik bir hastalığı olan kişilerde schwannomların görülme riski artar.

Sebep: Spinal schwannomların kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. NF2 hastalığı olan kişilerde schwannomlar daha sık görülür.

Belirtiler: Spinal schwannomların belirtileri tümörün büyüklüğüne, yerleşim yerine ve sinir dokularına olan etkisine bağlı olarak değişir. Yaygın belirtiler şunlar olabilir:

  • Sırt ve boyun ağrısı
  • Kol veya bacaklarda güçsüzlük
  • Uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Koordinasyon problemleri
  • Mesane veya bağırsak kontrolünde sorunlar

Teşhis: Spinal schwannomların teşhisi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: Nörolojik muayene: Doktor, hastanın nörolojik fonksiyonlarını ve belirtilerini değerlendirir. Buna göre omurga görüntüleme talep edilir.

Görüntüleme testleri: MRG, tümörün boyutunu, yerleşim yerini ve sinir dokularına olan etkisini gösterir. Görüntüleme ile omurilik tümörü tanısı konur ve cerrahi planlama yapılır. Kesin teşhis ancak ameliyatta alınan doku numunesinin patoloji laboratuarında incelenmesiyle ortaya konur.

Patoloji: Patoloji laboratuarında ameliyatla alının biyopsi numunesi çalışılır ve kesin schwannoma teşhisi konur. Aynı zamanda tümörün iyi huylumu kötü huylumu olduğuna yönelik özellikleri belirlenir.

Tedavi: Cerrahi Spinal schwannomların tedavi yöntemleri tümörün büyüklüğüne, semptomlara, hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Tümör omurilik zarı içinde kalmışsa basit laminektomi ile omurilik zarı açılarak tümör tamamen çıkarılabilir. Bazı schwannomalar omurilik zarı içine ve aynı zaman omurga dışına dumbell denilen tümör şeklini alabilir. Dumbell tümörlerde eklemlerde zarar gördüğü için stabilizasyon denen vida implantlarıyla denge korunmak zorundadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)