Omurilik Tümörleri Ameliyatları

Yazar Selçuk PalaoğluBeyin Ve Sinir Cerrahı • 15 Haziran 2020 • Yorumlar:

Omurilik tümörleri: 1- Omurilik zarı içerisinde omuriliğe dıştan basan tümörler ve 2- Omurilik zarı içerisinde omuriliğin içinden büyüyen tümörler olmak üzere 2 türlüdür.

Omurilik zarı içerisi – omurilik dışı - İntradural ekstramedüler tümörlerin çoğu iyi huyludur. Uygun endikasyon var ise tedavi seçeneği cerrahi olmalıdır. Bu tip tümörlerde hedef tümörün tümünü çıkarmak olmalıdır. Ancak bazı koşullarda ve tümörlerde bu olası değildir. Ameliyatların en can alıcı kısmı omurilikten tümörün ayrılması kısmıdır.

Omurilik içi tümörlerin - İntradural intramedüler tümörlerin büyük kısmı iyi huyludur. Ancak bu tümörlerin omurilik ile olan ilişkisi çok önemlidir. Tümörlerin bir kısmı çok iyi sınır verirken, bir kısmının infiltrasyon denilen omurilik ile sınırı olmayan bir ilişkisi vardır.  Uygun endikasyon var ise tedavi seçeneği cerrahi olmalıdır. Tümörün omuriliğe göre yerleşim yeri çok iyi değerlendirilmelidir. Cerrahi planlama buna göre yapılır. 

Tümörün omuriliğe göre yerleşim yeri çok iyi değerlendirilmelidir. Cerrahi planlama buna göre yapılır. Ameliyathanede,  mikroskop, mikroşirürji aletleri, bipolar koagülasyon,  ultrasonik aspiratör, skopi bulunur. Ameliyatlar  sırasında nöromonitor – nörolojik kötüleşmelere karşı erken uyarı sistemi kullanılır.

Spinal cord tumors surgical treatment

Spinal cord tumors can occur within or adjacent to the spinal cord and can be classified according to their anatomic location:

Intramedullary – Intramedullary Tumors arise within the spinal cord itself. Most of the intradural intramedullary tumors are benign. However, the relationship between these tumors and the spinal cord is very important. While some of the tumors give a very good border, some of them have an unrelated relationship with the spinal cord called infiltration. If there is an appropriate indication, the treatment option should be surgical. The location of the tumor relative to the spinal cord should be well evaluated.

Intradural-extramedullary Tumors arising within the dura but outside the actual spinal cord are termed intradural-extramedullary. Most of the intradural extramedullary tumors are benign. If there is an appropriate indication, the treatment option should be surgical. In such tumors, all of the target tumor should be removed However, in some conditions and tumors this is unlikely. The most crucial part of the surgery is the separation of the tumor from the spinal cord.

Larger benign tumors, certain types of spine cancer (malignant), and progressive tumors may require surgical intervention.

The location of the tumor relative to the spinal cord should be well evaluated. Surgical planning is done accordingly. During the operation, Intraoperative neurophysiological monitoring is used to avoid neurological deterioration

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selçuk Palaoğlu Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)