Omuz Artroskopisi

Yazar M.Uğur Mermerkaya • 7 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Omuzlar, kollarımızın gövdemizle birleşmesine olanak sağlayan organlarımızdır. Bu organlar sayesinde kollarımızı hareket ettirmemiz mümkün hale gelir. Omuzları meydana getiren kas, kemik, eklem ve kıkırdak dokular birlikte çalışarak kol hareketlerimize olanak sağlarlar. Kürek kemiği ile pazu kemiğini birleştiren bu organ, bahsettiğimiz iki kemik arasında sinir ve kas etkileşimi kurar, bu yüzden insan vücudu için çok önemlidir.

Omuzda meydana gelebilen rahatsızlıklar; ağrılara ve kolda hareket kısıtlılığı gibi sorunlara sebep olabilirler. Bu rahatsızlıklar arasında rotator manşet yırtığı, labrum yırtığı gibi hastalıklar vardır. Omuzda meydana gelebilen hasarlar, omuz artroskopisi ile teşhis ve tedavi edilebilir. Omuz artroskopisi omuzdaki ağrıların ve hareket zorluklarının hangi sebepten ortaya çıktığını öğrenmek, hastalığı teşhis etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte teşhis edilen hastalık, kapalı omuz ameliyatı olarak da bilinen artroskopik omuz ameliyatı ile tedavi edilebilir.

Omuz Artroskopisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?

Omuz artroskopisi ile omuz ekleminde, kıkırdaklarında ve diğer çevre dokularında meydana gelen birçok hasar onarılabilir, bu hasarlara bağlı ortaya çıkan hastalıklar tedavi edilebilir. Omuz artroskopisi ile tedavi edilebilecek hastalıklar arasında;

İmpingement sendromu olarak da bilinen omuz sıkışması,

Sürekli tekrarlayan omuz çıkıkları ve tekrarlayan omuz çıkıklarına sebep olan rahatsızlıklar,

Rotator manşet yırtığı ve labrum yırtığı,

Omuzdaki bağ dokularda meydana gelen zedelenmeler, hasarlar,

Omuz ekleminde veya kıkırdağında meydana gelen hasarlar gibi örnekler bulunmaktadır

Bu hastalıkların hepsi omuz artroskopisi ile teşhis ve tedavi edilebilir. Doktorunuz bu hastalıkların teşhis ve tedavi sürecini tamamen size özel bir şekilde planlayacaktır.

Omuz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Omuz artroskopisi; omuzda yer alan hastalıkların teşhisi, tedavisi veya ikisi için birden kullanılabilir. Tanılama amacıyla gerçekleşen artroskopi işlemi sırasında; hastanın omuz eklemi civarına yapılan küçük kesiler yardımıyla vücuda artroskop kamerası sokulur. Artroskop oldukça küçük bir kameradır ve dokuların incelenmesinde doktorlara yardımcı olur. Omuzda yer alan sıkıntılar, bu işlem sayesinde büyük bir kesinlikle teşhis edilebilir. Böylelikle size özel hazırlanacak olan tedavi planı için gerekli veriler toplanmış olur. Omuz artroskopisi, bahsettiğimiz şekilde teşhis edilen hastalıkların ameliyat yoluyla tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme kapalı omuz ameliyatı da denilmektedir.

Kapalı Omuz Ameliyatı

Bu işlem artroskop isimli kamera yardımıyla dokuların anlık olarak görüntülenmesi ve cerrahi işlemlerin doktor tarafından bu şekilde takip edilmesi ile yapılır. Artroskopik omuz ameliyatında doktor, omuzdaki hasarı görmek ve cerrahi operasyonu gerçekleştirmek için büyük kesilere ihtiyaç duymaz. Kapalı omuz ameliyatı, operasyon sırasında yapılan işlemlerin kapsamına göre 1 ila 1,5 saat sürebilmektedir.

Artoskopik Omuz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Artroskopik omuz ameliyatı sonrasında hastalar, omuzlarına dikkat etmek koşulu ile bir hafta içerisinde günlük yaşantılarına dönebilirler. Bu süre ameliyat sırasında yapılan işlemlere bağlı olarak, doktor tavsiyesine göre kişiden kişiye değişebilmektedir. Ayrıca 3 ila 6 hafta boyunca, hastaların omuz askısı adı verilen koruyucu ve destekleyici ekipmanı kullanmaları tavsiye edilmektedir. İyileşme süreciniz boyunca; omuzunuza darbe almamaya, ağır işler yapmamaya dikkat etmeli, kişisel hijyeninize özen göstermelisiniz. Doktorunuzun, iyileşme süreciniz için size vereceği tavsiyelere uymak; bu süreci hızlandıracak ve sağlıklı bir omuza kavuşmanıza olanak sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M.Uğur Mermerkaya Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)