Omuz Yırtıkları Bilgilendirme

Normal omuz üç eklemden oluşmuştur. Bunlar glenohumeral eklem (asıl omuzumuzu hareket ettiren eklem budur ve top ve yuva şeklindedir), akromioklavikular eklem, sternoklavikular eklem ve göğüs boşluğu ile kürek kemiği arasındaki skapulotorasik eklemlerdir.

   Rotator manşet kürek kemiğini kol kemiğine bağlayan dört adaleden oluşmaktadır. Bu adaleler top ve yuva şeklindeki bu eklem etrafını bir manşet şeklinde sardıkları için rotator manşet olarak adlandırılmıştır. Rotator manşet adaleleri omuz hareketleri sırasında topu yuvaya bastırırırlar ve bu hareket esnasında döndürme hareketleri için stabil bir platform sağlarlar.

               Description: nn.png


Kaslarımız iş göreceği kemiğe kirişler yani tendonlar şeklinde yapışırlar.

Omuzda yırtıklar genellikle aşağıda gösterilen supraspinatus adalesinde daha doğrusu tendonunda (kiriş olarak da bilinir) oluşur.

                          Description: yırtıkların olduğu yer.png


Rotator manşet adaleleri aşağıda şekilde görüldüğü gibi omuz başı kemiği ve yukarıda görülen akromion denilen kemik arasında günlük hareketlerde sıkışır. Bu olaya sıkışma yada tıp dilinde ‘‘ impegement ’’ adı verilir.
 

                             Description: budur.png



Sıkışmanın ileri evrelerinde rotator manşet yırtıkları oluşur. Bunun dışında omuz yani rotator manşet adalelerinin yırtıkları tekrarlayıcı günlük baş üzeri zorlayıcı hareketlerin uzun süre ( ev işleri yada örgü örme yada ağır kaldırma gibi) devam etmesi ile yada ani bir travma (örneğin otobüste ani fren sonrası kolun ani zorlanması gibi) sonucu da oluşabilirler.

         Sonuç YIRTIK tır.

Yırtık tamirinde kullanılan ankor adı verilen küçük çapa (hastalar vida olarak da bilinirler). Aşağıda kullanılan 1 tl nin solunda metal; sağında ise eriyebilen ankorun ebatları görülmektedir.

                                              Description: ANKOR.jpg


Artroskopik omuz girişimleri omuzunuzun ön-arka ve yan taraflarından PORTAL adı verilen küçük deliklerden çeşitli cerrahi enstrümanlarla girilmesi yoluyla doğrudan omuz ekleminizin sorunlu bölgelerine ulaşılarak bir monitör yardımı ile görüş sağlayarak işlem gerçekleştirilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M.Kerem Canbora Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)